Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Strauss- és Beethoven-darabok a filharmóniában

Richard Strauss (1864–1949) Esz-dúr szerenádját 13 fúvós hangszerre, op. 7 és D-dúr oboaversenyét, valamint Ludwig van Beethoven (1770–1827) III., Esz-dúr Eroica szimfóniáját, op. 55 hallhatja a közönség ma este a Nagyváradi Állami Filharmóniában.

Ludovic Armin Cora, Tódor Albert (a filharmónia igazgatója) és Gordon Hunt

Ludovic Armin Cora, Tódor Albert (a filharmónia igazgatója) és Gordon Hunt

19 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók-hangversenytermében Strauss és Beethoven német zeneszerzők darabjainak előadására kerül sor. Az este karmestere a világ egyik legnagyobb oboistája, az angliai Gordon Hunt, szólistaként pedig a jelenleg Luxemburgban élő Ludovic Armin Cora játszik oboán.

A német zeneszerzők programon lévő művei a zenetörténet kivételes darabjai. Hunt Strauss szerenádját remekműnek nevezte, amelyet a zeneszerző 18 évesen írt, és Mozart hatása alatt keletkezett fiatalkori darabjainak jellemzőit tükrözi. Ugyanakkor a karmester – akinek szintén Mozart a kedvenc zeneszerzője – azt is elmondta, hogy az oboaverseny, amelyet előadnak az este folyamán, egy 70 évvel később keletkezett mű, amely több klasszikus, egyszerű dallamot jegyez. Az Eroicát – amely igazi kihívás egy színpad számára – a valaha írt legnagyobb szimfóniának nevezte, melyet talán Johannes Brahms I. és II. szimfóniájához lehet hasonlítani.

A brassói születésű Ludovic Armin Cora – aki először lép fel Nagyváradon – biztosította szakmai támogatásáról a filharmónia intézményét és művészeit, valamint fiatal tehetségeit, amit a Kronstadt, Sinaia és Buşteni Kulturális Egyesület (KSBA) alapítójaként minden bizonnyal valóra is vált.

Szamos Mariann