Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Strandfejlesztési és piacépítési tervek Margittán

A margittai városi strand 2011-es baljós elindulása óta sok fejlődésen ment keresztül. Ezt a legjobban a számok mutatják. Ezelőtt három-négy évvel egy szombaton vagy vasárnap alig 200–250 személy ment ki a fürdőbe, míg idén látogatók száma ennek a duplája egy hétköznapon. Az idei nyáron vasárnaponként az ezer főt is eléri a margittai városi strandon pihenők száma.

Pocsaly Zoltán polgármester napi rendszerességgel látogat el a fürdőbe és személyesen részt vesz Koppányi Zsolttal, az ügyintézővel karöltve a strand fejlesztésében. „Amikor én alpolgármester voltam, titokban adták át a strandot, majd rá egy évre beindították, arról meg már nem érdemes beszélni, hogy milyen körülmények között. 2012 után az én nyakamba esett ennek az üzemeltetése. Nem volt könnyű, hisz veszteséget termelt. Az idén sikerül nyereségessé tenni, legalábbis az eddigi mutatók bizakodásra adnak okot. Bár igaz, hogy a strandolásnak ez a nyár, a napokig tartó kánikula kedvezett, de szerintem a filagóriák, a füvesítés és a kiszolgáló egységek is sokban hozzájárulnak az egyre nagyobb érdeklődéshez” – magyarázta a polgármester.

strandfejlesztesi 1

Most készült egy fejlesztési látványterv, amiben többek között szerepel egy tanuszoda, hidegvizes medence, csúszda, gyerekmedence, faházak, kiszolgáló egységek és egy gokart pálya is. „Persze ezek csak tervek, amelyek ha a tanácsnak és a lakosoknak is tetszenek, akkor ebben az irányban megyünk tovább, annak érdekében, hogy Margitta ismét híres legyen a fürdőről” – tette hozzá Pocsaly.

stranfejlesztesi 2

Ugyanakkor a napokban látott napvilágot egy másik látványterv is, ami a leendő piacot mutatja be. Azt tudni kell, hogy a jelenlegi élelmiszerpiac, amelyik a városháza hátánál van, évek óta nagy bérleti díjat fizet a görög katolikus egyháznak, hisz a vásár egy része ennek a földjére van építve. A városvezetőség sokszor próbált olyan helyzetbe kerülni, amelyik a helyi költségvetésnek kedvezőbb lenne, ám az egyház nem volt hajlandó az alkura. Ezért a margittai tanács felhatalmazta a polgármestert, hogy keressen egy másik helyet és készítessen egy látványtervet. Így eshet a választás a strand és az egyetem között üresen álló földterületre, amelyiket Cseke Attila államtitkári tisztsége idején a margittai születésű politikus közbenjárásával a város visszakapott a Honvédelmi Minisztériumtól. Ha a margittai tanács jóváhagyja az új piac felépítését, akkor Margittán a régi, ám központi részen fekvő, egyébként is felújításra szoruló piac helyett lenne egy relatív távolabbi helyen felépülő, de modern, parkolóhelyekkel ellátott új vásár.

Demian Zsolt