Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Stabat Mater a filharmóniában

Samuel Barber (1910–1981) amerikai zeneszerző Hegedűversenyét, op. 14 és Gioachino Rossini (1792–1868) Stabat Materét hallhatja a közönség ma este a Nagyváradi Állami Filharmóniában. A koncerten a Filharmónia Énekkara is részt vesz Lászlóffy Zsolt vezényletével.

Iustinian Zetea, Veress Orsolya, Pataki Adorján, Tódor Albert (a filharmónia igazgatója), Rodriguez-Boronkai Dalma, Arthur Kaganovszkiy és Jankó Zsolt

Iustinian Zetea, Veress Orsolya, Pataki Adorján, Tódor Albert (a filharmónia igazgatója), Rodriguez-Boronkai Dalma, Arthur Kaganovszkiy és Jankó Zsolt

A 19 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében kezdődő szimfonikus koncert karmestere Jankó Zsolt, meghívott művészei pedig Artur Kaganovskiy hegedűművész és Rodriguez-Boronkai Dalma szoprán énekesnő az Amerikai Egyesült Államokból, Veress Orsolya (mezoszoprán) és Pataki Adorján (tenor) a Kolozsvári Magyar Operától, valamint Iustinian Zetea (basszus) a Bukaresti Nemzeti Operától.

A bemutatandó darabok közül elsőként Barber hegedűversenyéről Jankó Zsolt beszélt, aki megemlítette, hogy Barbert sehol sem szokás gyakran játszani, vagy egyáltalán játszani. Ehhez a moszkvai születésű Artur Kaganovskiy hozzátette, hogy nagyon fontosnak tartja azt, hogy az amerikai zene minél több helyre eljusson Amerikán kívül is, továbbá azt is, hogy az amerikai zeneszerző műve remekül illeszkedik Rossinihoz. A nagy olasz operamester Stabat Materéről Jankó azt mondta, hogy a vallási témájú zeneművek egyik legnagyobb darabját hallhatja a közönség ma este.

Szamos Mariann