Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sporttörténeti csemege a zsinagógában

Olyan zsidó származású magyar labdarúgók életnagyságú figurái népesítik be a nagyváradi neológ zsinagógát, akik kiemelkedő sportteljesítményükkel az egész világban jóhírét vitték, nemcsak a zsidóságnak, hanem szülőhazájuknak, Magyarországnak is. A rendhagyó sporttörténeti kiállítást a bukaresti és marosvásárhelyi közönség után, végre a váradi publikum is megtekintheti.

sporttorteneti 1

A vasárnapi nyitóünnepségen Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke köszöntötte az egybegyülteket, majd Kósa András, a bukaresti Balassi Intézet vezetője adott ízelítőt az érdeklődőknek azokból a sporttörténeti csemegének számító sztorikból, amelyet a kiállítás óriásplakátai rejtenek.

„A ’20-as ’30-as években a magyar labdarúgás sikerét és világhírét ezek a labdarúgók alapozták meg. Elég csak azt a számot említenünk, hogy a két világháború közötti tizennyolc csapatos olasz labdarúgó bajnokságban 12 csapatnak volt magyar trénere. Azt gondolom, hogyha ezt a mai világ terminusaira lefordítjuk, rögtön hátrahőkölhetünk, hogy hol tart most a labdarúgás” – fogalmazott Kósa András.

sporttorteneti 2

A kiállítás focipályát idéző, zöld szőnyegén olyan sportvezetők életnagyságú figurái kaptak helyet, mint Weisz Árpád, aki edzőként felfedezte Giuseppe Meazzát és akinek emléktábla őrzi nevét a milánói stadionban. De ott van Guttmann Béla, minden idők legsikeresebb magyar edzője is, illetve Hertzka Lipót, aki 1932-ben az első bajnoki címet szerezte a Real Madrid számára. Erdélyi vonatkozásban kiemelendő Kertész II Vilmos, aki az aradi csapattal nyert bajnokságot, illetve a Temesvár csapatát erősítő Molnár György is.

A nyitóünnepség végén a kiállítást befogadó váradi zsidó hitközség nevében Koppelmann Félix mondott köszönetet a kiállítás szervezőinek, valamint Szabó Ödön képviselőnek azért a hathatós segítségért, amelyet a zsingóga felújításában nyújtott. A hitközség vezetője, aki 15 évig maga is a labdarúgásban dolgozott, ugyanakkor arról is beszélt, milyen fontos a kiemelkedő teljesítményt elért zsidó sportemberekről is megemlékezni, az egykori kulturális és közéleti vezetők mellett.

Ezzel a kiállítással tehát tovább folytatódott az a törekvés, amellyel az elmúlt évek során sporttörténeti rendezvényekkel gazdagították a Varadinum programját. A sportvonulat azonban egy másik kiemelkedő rendezvényben is megmutatkozik majd az idei Varadinum keretében, csütörtökön 19 órától ugyanis közönségtalálkozót szerveznek a LEK-ben a Vasas SC olimpiai bajnokaival, köztük Faragó Tamással.

Sz. G. T.