Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Spontán sztrájk a CFR-nél

Szerdán délelőtt spontán sztrájkba kezdtek a Román Állami Vasútvállalat (CFR) munkatársai, amely országos szinten összesen 145 vasúti járat esetében éreztette hatását. A szakszervezet képviselői bejelentették: az alkalmazottak alacsony bérezése miatt, figyelmeztető céllal szüntették be a munkát március 21-én két órán át.

spontan sztrajk

„A megmozdulást nem a szindikátus kezdeményezte, az embereknek egyszerűen elegük lett az üres ígéretekből, és kezükbe vették a kezdeményezést. Kolozsváron 7 órától álltak le a vonatok, Nagyváradon pedig 8.30-tól” – nyilatkozta Dorel Jurcan szakszervezeti vezető. A vonatok ott álltak le, ahol a megadott óra érte őket – némelyikük az állomásokon, mások a pusztaság közepén, súlyos kellemetlenséget okozva az utasoknak. A kolozsvári állomáson több Várad irányába közlekedő járat is fennakadt.

„Ez egy spontán sztrájk, melynek oka, hogy nem lett megkötve a CFR országos vezetősége által beígért új kollektív munkaszerződés, és az emberek semmilyen garanciát nem kaptak arra, hogy valóban részesülnek majd a megígért béremelésben. Hogy egészen pontosan hány alkalmazott vesz részt a sztrájkban, azt nehéz megmondani” – nyilatkozta Marius Mureşan, a kolozsvári Libertatea szakszervezet vezetője a Mediafax-nak.

Marius Chiper, a CFR vezérigazgatója ugyanakkor arra hivatkozott, hogy a vállalat nem emelheti az alkalmazottak bérezését, amíg az új költségvetés jóváhagyást nem kap a szakminisztériumnál, ami két-három hétig is eltarthat a hivatalos procedúra szerint. Mint hozzátette, a sztrájkról nem kapott előzetes értesítést az alkalmazottak részéről, a szindikátus pedig elutasította, hogy 30 nappal meghosszabbítsák az előző keretszerződés érvényességét.

Az új kollektív munkaszerződés az ígéretek szerint körülbelül 22,5%-os béremelést hoz majd a CFR alkalmazottainak. A sztrájk miatt közel százötven vonat állt le az országban és több ezer utas volt késésben.

Sz. G. T.