Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Spanyolnátha Váradon

Szerda este a nagyváradi Szigligeti Stúdióban a Spanyolnátha művészeti folyóirat munkatársaival való személyes találkozás lehetőségével élhetett a megyeszékhely kultúra- és művészetkedvelő közönsége.

spanyolnatha nagyvaradon 1 (FELUL VAGHATO!)

„Az vagy, amit netezel” mottóval a 2004-ben alakult, kéthavonta megjelenő folyóirat kizárólag világhálón hozzáférhető, és a benne megjelent művek mind elsőközlésűek. A hernádkaki (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Miskolctól 15 km-re keletre) székhelyű szerkesztőség Vass Tibor főszerkesztő, Vass Nóra szerkesztőségvezető és Berka Attila főmunkatárs által képviseltette magát a Pece-parti Párizsban. A vendégeket Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője és Sorbán Attila, a Partium Rádió főszerkesztője fogadta. A nagyváradi irodalmi élet képviselői a beszélgetés moderátoraiként a folyóiratról és a hozzá kapcsolódó kiadványokról és rendezvényekről kérdezték a magyarországi látogatókat.

A folyóirat nem pusztán egy internetes fórum, „egy művészeti céllal történő kommunikációs felület” – mondta Vass Tibor, hanem egy valódi közösség, amelyben művészek és művészetkedvelők vállalják fel a közösségteremtés nehéz feladatát, mi sem bizonyítván ezt a megjelenő Spanyolnátha-könyveknél és antológiáknál jobban, mint a szerteágazó rendezvények sora: Spanyolnátha Kertfesztivál, Spanyolnátha Nemzetközi Mail Art Művésztelep (küldeményművészet), tehetséggondozó műhelyek, tanodák, valamint kétévente egy művészeti fesztivál (biennálé), amelyre a világ több mint negyven országából érkeznek művészeti alkotások. Festők, fotóművészek, írók és műveik kavalkádja, és remek hangulat jellemzi ezeket a rendezvényeket.

Az este különlegességeként megtekinthetőek voltak Vass Tibor Minden jó, ha jó a című kiállításának darabjai, és költemények is elhangzottak a főszerkesztő és Berka Attila előadásában.

Szamos Mariann