Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Spanyol est a filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia ma 19 órától egy különleges koncerttel várja közönségét, amelyen spanyol melódiák dallamai csendülnek fel gitárkísérettel. Vezényel Sabin Pautza karmester, és gitáron játszik a jászvásári Dan Alexandru Arhire.

Dan Alexandru Arhire, Sabin Pautza és Foica László

Dan Alexandru Arhire, Sabin Pautza és Foica László

Ma este a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében spanyol hangulatok elevenednek meg orosz, spanyol, francia és román zeneszerzők művei által: Mihail Ivanovics Glinka (1804-1857) Nyári éj Madridban – nyitány, Joaquín Rodrigo (1901-1999) spanyol zeneszerző és zongorista Concierto de Aranjuez gitárra és zenekarra, valamint Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov (1844-1908) Spanyol capriccio, op. 34 és Emanuel Chabrier (1841-1894) Espańa – zenekari rapszódia című darabjait hallhatja a közönség.

Foica László, a nagyváradi filharmónia művészeti vezetője köszöntötte tegnap a meghívott művészeket, akik egyfelől az általa aranygenerációnak nevezett, másfelől pedig a felemelkedőben lévő, fiatalabb generáció kiemelkedő képviselőinek találkozásaként jelölte meg a ma esti koncertet. A művészeti igazgató, aki tanulmányi évei alatt maga is az 1984 óta az Amerikai Egyesült Államokban (New Jersey) élő Sabin Pautza diákjaként (összhangzattani tanulmányokat folytatva) tartózkodott Jászvásáron, közölte azt is, hogy Rodrigo koncertjét, amely a szerző leghíresebb darabja, és amellyel most Dan Alexandru Arhire ismerteti meg a közönséget, jövőre más hangszereken is megszólaltatják: májusban hárfán, Victor Hartobanu, decemberben pedig cimbalmon, Victor Copacinschi közreműködésével.

A múlt héten elhunyt I. Mihály király tiszteletére meghirdetett háromnapos nemzeti gyász okán  Sabin Pautza (1943-) Oldies and Goodies – Latino (p.a./bem) című munkája vidám és az életet ünneplő dallamai miatt végül lekerült a programról, azonban a kiválasztott darabok reményeik szerint elvarázsolják majd a közönséget, hiszen egy varázslatos ország zenei gazdagságának elemeit mutatják be.

Szamos Mariann