Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Spanyol és olasz dallamok a hölgyek tiszteletére

Bálint János magyarországi fuvolaművész volt a nagyváradi filharmónia csütörtöki hangversenyének vendége, melyet Jankó Zsolt, az intézmény fiatal állandó karmestere vezényelt.

A műsor vérpezsdítően virtuóz spanyolos és olaszos koloritú zenét kínált, melyet elsősorban a hölgyeknek ajánlott a filharmónia a hét végi nőnap tiszteletére.

Gerónimo Giménez (1854–1923) spanyol zeneszerző Luis Alonso lakodalma című zarzuela-nyitánya szólalt meg elsőként, mely által egy spanyol táncos mulatság kellős közepébe csöppenhetett a hallgatóság. A koncert további műsorához még annyiban is kötődik Giménez neve, hogy Bizet Carmen című operájának első madridi bemutatóját vezényelte 1887-ben.

Spanyol

Niccolo Paganini (1782–1840) 2., h-moll hegedűversenye (1826) következett Bálint János saját kezű fuvolaadaptációjában, mely nemcsak a mű virtuóz technikáját, de egyszersmind szívét, lelkét, fényét, kecses olaszos dallam- és stílusvilágát egyaránt megcsillogtatta. Bálint Jánosról tudjuk már, hogy világklasszis fuvolaművész, és hogy szerencsére néha szeret szűkebb hazánkba is ellátogatni, viszont aligha lehet betelni azzal a színpadi jelenséggel, amit játéka nyújt, amilyen könnyedséggel, természetességgel és professzionalizmussal szélesíti ki a horizontját és expresszív spektrumát ennek a kis hangszernek, szívet, lelket öntve minden egyes hangba. Ha Paganini és az ördög, mint mondják cimborák voltak, akkor Bálint János az angyalokkal is cimborált, s ebből mennyeien árnyalt hangok születtek. Ez a hangzás köszönt vissza a ráadásként játszott J. S. Bach 5. csellószvit éteri finomságú Sarabande-tételének fuvolaátiratából is.

Georges Bizet (1838–1875) legnagyobb remekműve volt a Carmen, de az opera méltó sikerét sajnos már nem élhette meg alkotója, mindössze a vegyes fogadtatású 1875-ös, márciusi bemutatót láthatta. A műből később két zenekari szvit is készült, melyekből a koncert második felére most Jankó Zsolt állított össze egy válogatást. Az operanyitányt követően sorra megszólaltak a színpadi mű híres momentumai, sok-sok táncos spanyolos kolorittal.

Tóth Gábor