Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sosztakovics és Rahmanyinov a filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében orosz zeneszerzők műveit hallhatja a közönség ma 19 órától. A szimfonikus hangversenyen Dimitrij Dimitrijevics Sosztakovics (1906 – 1975) 1., a-moll hegedűversenyét, op. 77 és premier előadásként Szergej Rahmanyinov (1873 – 1943) 1., d-moll szimfóniáját, op. 1 adják elő az intézmény zenekarának tagjai Alpaslan Ertüngealp török karmester vezényletével. A koncert szólistája a jelenleg Hollandiában élő, bukaresti születésű Mircea Călin hegedűművész.

Alpaslan Ertüngealp, Mircea Călin és Foica László

Alpaslan Ertüngealp, Mircea Călin és Foica László

A tegnap délelőtti sajtótájékoztatón Foica László, a filharmónia művészeti vezetője köszöntötte a vendégművészeket: az utóbbi hat év során negyedik alkalommal visszatérő hegedűművészt, és a Nagyváradon először fellépő karmestert. Foica László hangsúlyozta, hogy a karmester által választott darabok mindig azok közé tartoznak, amelyeket általában kevésszer játszanak, és megemlítette, hogy a török származású dirigens, aki harmincegy éve él Budapesten, jelenleg erdélyi körútja részeként, annak első állomásaként érkezett Nagyváradra.

Mircea Călin Sosztakovics első hegedűversenyét még tanulóéveiből maradt szerelmének nevezte, amely véleménye szerint a valaha hegedűre írt darabok közül az egyik legösszetettebb, és amelynek első bemutatója a zenekar felkészületlensége miatt teljes kudarc volt, a szerző életében pedig emiatt soha többé nem adták elő.

Alpaslan Ertüngealp, aki néhány évvel ezelőtt az olasz Claudio Abbado segédkarmestereként, illetve művészeti asszisztenseként dolgozott (a vezénylés mellett szervezési kérdésekben is közreműködött a mesterrel), és a jelenleg az M5 csatornán közvetített karmesterverseny zsűrijének tagja, elárulta, hogy zongoristaként induló karrierjét egy autóbaleset miatt kellett megszakítania, és hogy Rahmnayinov nagyon közel áll hozzá zeneszerzőként, legutóbb pedig a múlt héten, Kolozsváron vezényelte első szimfóniáját.

Szamos Mariann