Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sosztakoviccsal folytatódik az évad

A Nagyváradi Állami Filharmónia ma este sorra kerülő, idei úgymond első „komoly” hangversenye rendkívül ígéretesnek látszik. A negyven esztendeje elhunyt Dmitrij Sosztakovics koncertáló- és zenekari tekintetben technikailag egyaránt nagy kaliberű 1. hegedűversenyének szólóját egy kolozsvári származású, az itáliai Velencében született, jelenleg a Londoni Királyi Zeneakadémián utolsó éves román fiatalember, a Váradra nagy örömmel visszatérő Francesco Ionaşcu játssza. A koncert karmestere a szintén kolozsvári Jankó Zsolt lesz, aki már most, harmincas évei közepén komoly szakmai elismerésre tett szert, hiszen nemcsak a váradi zenekar állandó dirigense, hanem a Kolozsvári Magyar Opera karmestere, illetve a világ top 10-es listáján szereplő Budapesti Fesztiválzenekar asszisztens-karmestere, akikkel egyébiránt februárban fogja a MÜPÁ-ban Sztravinszkij A katona története c. játékát tető alá hozni a rendező Alfödli Róberttel együttműködve.

Sosztakoviccal

Azért a ma esti programról is érdeklődtünk Zsolttól, aki elmondta, a koncert második felében elhangzó művek szintén igazi zenei különlegességek. Schubert „Befejezetlen szimfóniáját” rejtélyek sora lengi körül, Liszt Prelűdök c. szimfonikus költeménye pedig misztikus és romantikus, ugyanakkor zenekarilag nagyszabású előjáték mindahhoz, ami „odaát” vár ránk… Egyszóval maga az életigenlés szólal meg benne minden örömével és érzelmességével.

A két fiatalember, Zsolt és Francesco, akik jó kollégák és barátok is – ami komoly segítség egy jó koncert előmunkálataiban – jövő héten Kolozsvárott, illetve később Szatmáron is előadja ezt a Sosztakovics-hegedűversenyt.

Ionaşcu elmondta, nagyon örül, hogy itthoni zenekarokkal koncertezhet, emellett viszont Londonban rengeteget kamarazenél is és mesteri tanulmányait Németországban, de leginkább a szívéhez oly közel álló Rómában szándékozik folytatni.

Koncert tehát ma este 7 órakor a filharmóniában.

Tóth Gábor