Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sokba kerülhet a tilosban parkolás

Elfogadták a tilosban parkoló autók elszállításáról szóló szabályzatot a nagyváradi önkormányzat júniusi ülésén.

sokba kerulhet

A szabályzat szerint, mely elfogadásától számított 30 napon belül lép életbe, az Akadémia (ma Academiai) utcában a Voinţa sportpálya mögötti telepre (telefon: 0359/174-111) szállítják majd a tilosban parkoló vagy elhagyott járműveket. Tilos parkolásnak számít nemcsak a Megállni tilos jelzés figyelmen kívül hagyása, hanem a gyalogátkelőkön vagy a közszállítási járművek megállóiban, illetve azoktól 25 méteren belüli parkolás, a kanyarokban vagy vasúti átkelőkön, illetve azok 50 méteres körzetében, a kerékpárutakon, a hat méternél keskenyebb közutakon stb. való parkolás is.

A járművek elszállításának és tárolásának költségeit évente a helyi önkormányzat szablya meg, jelenleg 150 lejt kell fizetni akkor, ha megkezdik az autó elszállítását, de nem fejezik be, mert megjelenik a tulajdonos, 300 lejt a már elszállított jármű kiváltásáért, emellett legtöbb 48 óra hosszat óránként két lejt az elszállított jármű állomásoztatásáért.

A tilos parkolást a közlekedési vagy a helyi rendőrök állapíthatják meg, ezt követően három példányban elkészítik az elszállításról a rendelkezést, emellett le kell fényképezniük a tilosban parkoló autót, és végigkövetniük annak felemelését. Ha a jármű tulajdonosa az emelés megkezdése után, de az elszállítás előtt megjelenik a helyszínen, akkor csak a már említett 150 lejes díjat kell kifizetnie.

A szabályzat szerint ugyanakkor, ha a parkoló autókat azért szállítják arrébb, mert valamilyen meghibásodás miatt gyorsan hozzá kell férni a víz-, telefon-, gáz- vagy elektromos vezetékekhez, a járművek tulajdonosainak nem kell fizetniük.

F. N. L.