Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sokba kerül a helyreállítás

A Kálvária-dombon (Gomba) tavaly mintegy 5300 négyzetmétert érintett az a földcsuszamlás, amely az uniós pályázatból kivitelezett beruházást tönkretette. Lapunkban többször is olvashattak a károkról, a felelősök kereséséről a legfrissebb fejlemény pedig az, hogy március 30-i ülésükön, bár nem egyhangúlag, de jóváhagytak a tanácstagok három olyan projektet, amely a domboldal helyreállításához kötődik. Elméletileg négy hónap alatt kell elvégezni a munkát, azt azonban nem tudni, hogy a tényleges helyreállítás mikor kezdődik el, mert a határozatokat jóváhagyták ugyan, de egyelőre csak a közbeszerzési eljárások következnek.

Így nézett ki márciusban a Kálvária-domb…

Így nézett ki márciusban a Kálvária-domb…

Ilie Bolojan nagyváradi polgármester a tanácsülésen elmondta, az önkormányzat által megrendelt szakvélemény szerint a tervezésben követték el a legtöbb hibát (arról nem esett szó, hogy a hibás terveket valakik elfogadták, jóváhagyták stb. – szerző megj.) és a munkálatok értékét „valamilyen formában” behajtják azokon, akik felelősek a helyzetért. A Kálvária-domb helyreállítása pedig nem lesz olcsó mulatság, az első lépés áfa nélkül 246,9 ezer lejbe, a második 466,9 ezer lejbe, a harmadik pedig 903,2 ezer lejbe kerül. A helyreállítás első két szakasza a tervek szerint egy-egy hónapig, harmadik szakasza pedig két hónapig tart majd.

… tavaly az első havazáskor csúszott meg a domboldal

… tavaly az első havazáskor csúszott meg a domboldal

Az elvégzendő munka sem kevés, többek között meg kell erősíteni a kilátót, meg kell oldani a víz elvezetését a föld belsejéből. Cölöpökkel is meg kell erősíteni a domboldalt, első körben 67 darab, 60 centiméter átmérőjű betonoszlopot kell lerakni, az oszlopok egymástól 110 folyóméterre lesznek. A második körben 98 darab, szintén 60 cm átmérőjű betonoszlopot kell lerakni 15 méter mélyre, két sorban, egymástól 80 méter távolságra.

Fried Noémi Lujza