Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sokan regisztráltak a magyar népszavazásra

Október másodikán lesz az a magyar kormány által kiírt népszavazás, amelyen arról dönthetnek a magyar állampolgárok, akarják-e vagy sem, hogy az Európai Unió migránspolitikájának hozadékaként Magyarországra is a felső kvóta meghatározása nélkül migránsok ezreit telepítsék be. Ezen a népszavazáson azok is voksolhatnak, akik határon túli magyarként kapták meg a magyar állampolgárságot. Számukra a népszavazáson való részvételt egyebek mellett az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is segíti hetek óta. A regisztrálás még két napig, vagyis szeptember 17-éig lehetséges. Az eddigi tapasztalatokról tartott tegnap sajtótájékoztatót Nagyváradon Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke, Csomortányi István, a párt Bihar megyei szervezetének elnöke, valamint Nagy József Barna irodavezető.

sokan

Csomortányi István, Zatykó Gyula és Nagy József Barna a tegnapi sajtótájékoztatón

Az október 2-i népszavazáson részt vehetnek azok az erdélyi, partiumi polgárok is, akik magyar állampolgársággal is rendelkeznek, és elvégezték a szavazásokhoz kötelező regisztrációt. Akik ezt a 2014-es magyarországi parlamenti szavazások előtt megtették, azoknak nem kell ismét regisztrálniuk. Zatykó elmondta, Biharban eredményesnek tekinthető az EMNP népszavazást segítő munkája, a megye területén összesen 40 településre jutottak el, hogy a megfelelő segítséget megadják a regisztrálni vágyóknak, és eligazítsák őket azzal kapcsolatban is, hogyan kell majd a levélszavazatokat leadni. Az eddig regisztráltakon túl Bihar megyében körülbelül még ezren regisztrálták magukat az elmúlt hetekben a néppárt irodáin keresztül. A levélszavazatokat szeptember 30-ig (éjfélig) el lehet juttatni az EMNP irodákban felállított urnákba, ahonnan a néppárt megbízottjai ezeket eljuttatják a kolozsvári magyar főkonzulátushoz, onnan pedig a konzulátus munkatársai továbbítják a magyarországi szavazókörzetekbe. Zatykó azt is hangsúlyozta tegnap, hogy a magyar konzulátus bizonyára megbízhatóbban továbbítja a levélszavazatokat, mint a román posta, ezért a szavazóknak azt tanácsolják, ezt az utat válasszák voksuk leadására. Az EMNP nagyváradi székhelyén (Kálvin János utca 1.) tegnap is sokan jelentkeztek regisztrálni. Ezt ma és holnap még megtehetik 9 és 17 óra között. Aki ezután regisztrál, az már nem vehet részt az október másodiki magyar népszavazáson.

Szőke Mária