Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sokan mennek emlékezni

Vasárnap mindenszentek, majd hétfőn halottak napja lesz, és az időjárás is kedvez mindazoknak, akik elhunyt szeretteik hantját keresik majd fel a hétvégén a nagyváradi köztemetőben.

sokan 1

Bőven akadt vevőjük a virágárusoknak

A jó időt kihasználva már sokan látogatnak ki a sírkertbe. Tegnap délben rengetegen, főleg nyugdíjasok mentek virágcsokrokkal, kerti szerszámokkal felszerelkezve a Rulikowski temetőbe. A sírkertnél, a busz végállomásánál a leszálló utasok a virágárusok standjait, a temetőből érkezők pedig a megállóba befutó autóbuszt rohamozták meg. Ezt szó szerint kell érteni, ugyanis még mindig benne van a bizonyára a kommunizmusból hozott félelem az idősebb generációban, hogy ha nem igyekeznek, lemaradnak valamiről, kimaradnak valamiből. Pedig a busz addig nem indul el, amíg az utolsó utas fel nem száll rá, és a virágárusok kínálata is oly bőséges, hogy mindenkinek jut a „legszebb” csokorból.

Egyébként a virágárusok a nagy forgalmuk ellenére is elégedetlenkednek. Mint mondták, az idén kedvezőtlen volt az időjárás számukra, a krizantémok javarésze nem nyílt ki időben, vagy leszáradtak leveleik leszáradtak. „Túl meleg és száraz volt a nyár, most pedig túl hidegek az éjszakák, de az is lehetséges, hogy valamilyen vírus támadta meg a növényeket. Ezeket az eseteket már jelentettük is az illetékes hivatalnál” – magyarázta egy érmelléki virágárus, hozzátéve, hogy a tavalyihoz hasonló áraik vannak. Aki pedig több virágcsokrot vesz, annak árkedvezményt adnak. Egy kriztanémcsokor 2–2,5 lejbe kerül, de három csokrot 5 lejért is el lehet vinni. A nagyfejű krizantém száljáért annak szépségétől függően 1–3 lejt kérnek, a koszorúk ára pedig 10–25 lej között változik. Persze a legolcsóbbak nemcsak kicsik, hanem művirágok díszítik, a drágábbak pedig élő virággal, tobozzal, esetleg mohával vannak dekorálva. Gyertyákat és mécseseket is lehet már kapni. A mécsesek ára 2–5 lej között mozog, a cifrábbak ára pedig ezek többszöröse.

sokan 2

Sokak türelmetlenségének köszönhetően a taxisoknak is sok fuvarjuk volt tegnap, és valószínűleg lesz is még a temetőig, illetve onnan vissza

Arra is rákérdeztünk a temetőgondnokság irodájában, hogy érkeztek-e panaszok viráglopásokról. Mint megtudtuk, egyelőre nem, és igyekeznek hatékony rendőrségi, csendőrségi felügyelettel mindezt meggátolni. A portástól azt is megtudtuk, hogy reggel 8 órától délig mintegy 800 személygépkocsit engedtek be a sírkertbe. Egyébként vasárnap tilos lesz autóval behajtani a temetőbe, kizárólag a mozgássérülteket (legyen náluk erre vonatkozó igazolás) engedik majd be gépkocsival.

A Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) vezetősége végül úgy döntött, hogy nem indít gyorsjáratokat a váradi köztemetőbe, viszont szombaton és vasárnap sűrítik a járatokat, és nagyobb méretű buszokat is indítanak a 14U busz útvonalán 9–18 óra között. Ugyanekkor az 1-es és 3-as villamosok is a munkanapokon szokásos menetrend szerint járnak majd. „Fel vagyunk készülve arra is, hogy a tervezettnél több buszt is indítsunk a temetőig, a sofőrjeink erre az esetre készenlétben állnak” – fogalmazott Csuzi István, az OTL vezérigazgatója.

Sükösd T. Krisztina