Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sok az önkéntes, kevés a pénz

Programértékelő konferenciát tartottak tegnap délelőtt Nagyváradon, a Continental szállodában, az esemény fő célja az volt, hogy bemutassa a Caritas Catolica Egyesület VOLO elnevezésű önkéntes programjának főbb tevékenységeit. Ezek közé a tevékenységek közé tartozik, hogy felmérték három megyében (Bihar, Szatmár és Szilágy) azt, hogy milyen mértékben van szükség önkéntes munkára és szociális jellegű segítségnyújtásra. A kutatásból kiderült, hogy a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nagyon kevés a támogatás arra, hogy segíthessenek a rászorulókon. Hiába vannak önkéntes munkások, ha az anyagi támogatás nem fedezi azt az összeget, ami szükséges a rászorulók megsegítésére.

sok az onkentes 2

A második fontos tevékenység a kutatás mellett a nyár elején megszervezett SociONGfest volt, ahol több civil szervezet mutatkozott be a közönségnek. A fesztivál mellett egy svájci tanulmányutat is tartottak idén azoknak, akik érdekeltek az önkéntes munkában. Létrehoztak továbbá egy internetes honlapot (www.volonet.ro) ahol az önkéntesek megtekinthetik, azokat a szervezeteket ahol szükség van önkéntes munkára. A VOLO program keretében továbbá 1500 fiatalt vontak be 22 tanintézményből az önkéntes programokba és egy tájékoztató-karavánt is útjára indítottak, amivel, több emberrel ismertették meg az önkéntes munka szépségeit.

Sebestyén-Sárközi Anikó

Sebestyén-Sárközi Anikó

A programzáró konferencia keretében megszólalt többek között, Rajna József atya, a nagyváradi Caritas igazgatója, Derzsi Ákos RMDSZ-es  szenátor, Simai Éva a szatmári Caritas önkéntes programjának vezetője, Sebestyén-Sárközi Anikó Caritas moderátor, Nagy Hortenzia projektmenedzser és Békési Csaba AJOFM elnök. A felszólalók elmondták, milyen fontos az önkéntesség, hogy ezzel is segítsenek a rászorulóknak, valamint azt is elmondták, hogy büszkék a kezdeményezés eddigi eredményeire.

Vincze-Nagy Anikó