Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sok a hajléktalan Váradon

Szokatlanul hideg napok és még hidegebb éjszakák köszöntöttek Nagyváradra, ezért a megyeszékhelyen levő hajléktalanok is elkezdtek menedéket keresni és elfoglalni, ahova be tudnak húzódni a hideg elől. Az elmúlt években megugrott Váradon a hajléktalanok száma: egyre több az otthonnal, munkahellyel nem rendelkező, akik a megyeszékhelyen húzzák meg magukat a környező, de nem egy esetben távoli falvakból érkezve, mert – mint mondják – a nagyvárosban könnyebb átvészelni a telet.

Míg az idő megengedi, sok hajléktalan egyszerűen a parkok padjain tölti az éjszakát

Míg az idő megengedi, sok hajléktalan egyszerűen a parkok padjain tölti az éjszakát

 

Alkalmi munkából, kéregetésből, guberálásból élnek. Akadnak azonban olyan hajléktalanok, akik családi gondok, főleg válás után maradtak az utcán, de az elmúlt esztendőben sok olyan esetet is jegyeztek a nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) szociális munkásai, amikor különféle kölcsönök miatt a bankok eladósodott emberek feje felől árvereztették el otthonaikat, és közülük egyre többen jutnak utcára.

Nagyváradon az elmúlt hetekben két belvárosi „hajléktalantanyát” is felszámoltak, az egyik a Fő (Republicii) utca elején levő romos, egykori pénzügyi palotában volt. Pásztor Sándor megyei tanácselnöktől megtudtuk, hogy amikor a megyei tanács pár hete nekilátott az ingatlan ideiglenes rendbetételéhez, megdöbbenve tapasztalták, hogy a belváros szívében a horrorfilmbe illő romos épület (melyben egykor járóbeteg-gondozó működött) több hajléktalannak ad menedéket. Nem volt kis munka „kilakoltatni” onnan a hajléktalanokat, ám benne van a pakliban, hogy a munkások távozása után ismét visszatérnek megszokott helyükre.

Ugyanez volt a helyzet a korzó elején levő Madách-átjáróval, az elhanyagolt ultraközponti részben is tanyát vertek az otthontalanok, ahol szintén le kellett zárni emiatt a romos átjárót. A másik ilyen hírhedt „tanya” a rogériuszi lakónegyedben van, közvetlenül a Pelican kórház mellett, ahol évek óta üresen áll egy négyemeletes épület, melyben régen számítóközpont működött. Az elhagyott épületbe hajléktalanokból álló bandák költöztek be, mígnem pár hete itt is megjelentek a takarítómunkások, s kizavarták onnan őket. Az épületből rengeteg szemetet hordtak ki, majd megpróbálták lezárni azt. Pár nap után azonban a hajléktalanok feltörték az ajtókat, és lassan visszaszivárogtak megszokott „otthonukba”.

Az emberek megítélése is változó a hajléktalanok kapcsán. Sokan sajnálják őket, vannak, akik félnek is tőlük. Mint megtudtuk, a rogériuszi panelnegyedben nemrég kialakult egy szokás: az emberek külön teszik ki a még ehető ételmaradékokat a szemeteskukák mellé, amiket a környék csavargói el is visznek.

A tél közeledtével azonban ismét minden éjszaka a túlélésért kell megküzdeniük a társadalom peremére csúszott embereknek. Nagyváradon jelenleg csupán egy hajléktalanszálló működik a Gát (ma Digului) utcában, ezt az önkormányzat tartja fenn. Tegnap ennek a szállónak az igazgatóját, Galea Cosmint kerestük fel, aki elmondta: az éjjeli szállást biztosító intézmény már felkészült a télre. Összesen 90 személynek tudnak a főépületben szállást adni, de krízishelyzetben (ha például beáll egy szokatlanul hideg idő) akár 200 személyt is el tudnak szállásolni, így senkit nem hagynak az utcán, aki hozzájuk folyamodik majd. Jelenleg 27 hajléktalan személy vette már igénybe a menedékhelyet. Az ide érkező hajléktalanoknak tudnak takarót, tiszta ruhát adni, tisztálkodási lehetőség is van, azonban pár éve, mióta az önkormányzat kevesebb pénzt ad a menhelynek, már nem tudnak enni- és innivalót biztosítani a beérkezőknek. Esetenként egyházi és civil szervezetek szoktak ételt osztani a menhelyen, főleg a téli ünnepek alatt.

Galea kéri a váradi polgárokat, ha hideg estéken a szabad ég alatt levő hajléktalanokat látnak, értesítsék a menhelyet a 0359/466-666-os telefonszámon, vagy hívják a 112-es sürgősségi segélyszámot, ugyanis a bajba jutott, fagyhalál veszélyének kitett embereket beszállítatják a menhelyre a mentőkkel vagy a közösségi rendőrséggel.

Szőke Mária