Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sok a biciklilopás Romániában

Egy biztosítási vállalat átfogó felmérése kimutatta, hogy a Romániában ellopott kerékpároknak alig több mint 7 százaléka kerül vissza eredeti tulajdonosához. Ugyancsak aggasztó adat, hogy a megkérdezettek több mint 50 százalékának legalább egyszer már ellopták a biciklijét az élete során.

A felmérésből kiderült, hogy a meglopott kerékpár-tulajdonosok nagy része amellett, hogy rendőrségi feljelentést tett, általában a közösségi oldalakon és egyéb, erre szakosodott internetes fórumukon is megosztotta sérelmét. Érdekes ugyanakkor, hogy a kirabolt személyek egy kisebb, de mégis jelentős hányada (33%) nem tett rendőrségi feljelentést, annak ellenére, hogy az eltulajdonított kerékpárok átlagára 500 és 2000 lej között mozgott.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

A felmérés kimutatta, hogy a fekete és kék színű kerékpárokat lopják el a leggyakrabban, s a lopások számának tekintetében a főváros vezeti az országos toplistát. Az eltulajdonított kerékpárok 39,5 %-át tömbházak lépcsőházából, 26,7 %-át közterületekről, 13,3 %-át magánudvarokról, 4,5 %-át pedig garázsokból emelték el.

A biciklitolvajok legkedveltebb évszakai a tavasz és a nyár. A profi tolvajoknak ugyanakkor nem jelent akadályt a forgalmas napszak, illetve az sem, ha a kerékpár szakszerűen van lelakatolva. A regisztrált lopások 57 százaléka fényes nappal történt és az eltulajdonított biciklik 69,5 százaléka el volt látva biztonsági lánccal.

Sz. G. T.