Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sivatagi madarak a Rhédeyben

Látványos sólyomröptetésnek lehetett tanúja a nagyváradi publikum szombaton délben a Szent László Napok keretében, a ragadozómadarak bemutatásával foglalkozó budapesti Vadászmadár Kft közreműködésével.

sivatagi 1

Kisteleki Gergely hivatásos solymász és segítőtársai számos, az amerikai kontinensről származó sivatagi madarat hoztak magukkal a váradi prezentációra, közük egy vidékünkön ritkaságnak számító, Komancs névre hallgató héja-sast, amelyik annyira békésen tűrte a körülötte kialakult csődületet, a villódzó fényképezőgépeket és a gyermekzsibongást, hogy simogatni is engedte magát. A bemutatón levegőbe emelkedett még több vörösszárnyú Harris-ölyv. A madarak – amint szabadon engedték őket – felröppentek, s a környező fák magaslataiban pihentek meg, de néha a közelben felállított technikai sátor tetejét szemelték ki maguknak ülőhelyül, majd miután egy ideig kérették magukat, egy-egy csirkehús-cafat csábítására visszaszálltak a súlymászok kesztyűjére, nemegyszer olyan lapos ívben, hogy szárnytollaikkal a nézők haját is megsuhintották. Az ámulat természetesen nem maradt el. Megjegyzendő, hogy a bemutatón nem szerepelt egyetlen Magyarországon vagy Európában őshonos madárfaj sem, mivel – mint megtudtuk – ezek ilyen célú alkalmazását tiltja a törvény.

sivatagi 2

Mint Kisteleki Gergely lapunknak elmondta, a nemes állatokat nemcsak békés demonstrációkra használják. Hogy a ragadozómadarak formában maradjanak, Budapest környékén varjúkra és szarkákra vadásznak velük, önkormányzati megbízásból pedig néha galambokat is riasztanak.

 Sz. G. T.