Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sikeresen érettségiztek

Bihar Megye Tanfelügyelőségének vezetője, Alin Florin Novac-Iuhas péntek délelőtt összegezte az idei érettségi eredményeit, amelyek országos és megyei viszonylatban is elégedettségre adnak okot.

Claudiu Damian és Alin Florin Novac-Iuhas

Claudiu Damian és Alin Florin Novac-Iuhas

 

Alin Florin Novac-Iuhas főtanfelügyelő és Claudiu Damian, az intézmény szóvivője, péntek délelőtt a sikeresen érettségiző diákok számának növekedéséről beszélt. Az óvások megtételét követően 72% -os ez az arány, Bihar megye 69%-al szerepel az értékelési listán, ami az utóbbi öt év legjobb eredménye, és 11%-os növekedést jelent.

A főtanfelügyelő szerint az idei év jelentős újítása volt az, hogy 140 vizsgaközpont helyett csupán 42-ben zajlottak a felmérések, ezek közül 12 volt Bihar megyében. Az érettségire beiratkozott 4229 beiratkozott diák közül 4078 jelent meg a vizsgán, közülük 10-et zártak ki érettségiről, az országban pedig összesen 170 diákot. Bihar megyében 865 diák kapott 8–8,99 közötti, 661 diák pedig 9–9,99 közötti jegyet, nyolc diák kapott tízest, ami nagyon jelentős eredmény. A részvételről elhangzott, hogy nagyon jó, 90% fölötti részvételi arány volt idén, aminek okát abban látják, hogy a gyerekek megértették a próba fontosságát a jövőjük szempontjából. A magas sikerességi arányt (Nagyváradon például az Emmánuel Baptista Teológiai Líceumban vagy a Friedrich Schiller Német Elméleti Líceumban volt 100%-os volt a sikerességi arány) a képzés hatékonyságának és a tanárok áldozatos munkájának tulajdonítják. Azokban az iskolákban, ahol 30% alatti volt a sikerességi arány, mint például a nagykágyai, barátkai, borsi vagy sonkolyosi, még többet kell dolgozni a jövőben..

Alin Florin Novac-Iuhas kiemelte ugyanakkor annak a jelentőségét is, hogy a vizsgaközpontok termeiben megfigyelő kamerák rögzítették a történteket, a felvételeiket a felügyelők minden egyes vizsga után megnézték. „A vizsgabizottságok tagjai szigorral, komolysággal, a megmérettetéshez illő magatartással végezték a feladatukat, és gondoskodtak az ennek megfelelő, baráti hangulatról.” – mondta az igazgató.

Szamos Mariann