Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sikeres volt Székelyhídi Karácsonyi Vásár

December 16-án kezdődött és 23-án ért véget az V. Székelyhídi Karácsonyi Vásár. A múzeum melletti téren felállított faházikókban gazdag kínálattal várták a kereskedők és a helyi termelők a látogatókat.

Szabó Ödön és Béres Csaba a gazdanapon

Szabó Ödön és Béres Csaba a gazdanapon

A színes kínálatban megtalálhatók voltak a helyi termelők termékei: méz, tormakészítmények, hidegen préselt olajak, tönkölybúza liszt és sokféle biotermék. Hatalmas volt a választék ajándéktárgyakból is. A kommersz ipari termékek mellett megtalálhattuk az igényes kézműves darabokat is. Falatoznivaló is akadt bőven: kürtős kalács, többféle lángos, kolbász és mindenféle gyorsételek.

A vásár nyolc napja alatt a szervezők minden délután változatos programokkal várták a közönséget a múzeumban és az e mögötti téren felállított színpadon. Az első három napon a helyi iskolások és óvodások váltották egymást műsoraikkal. Összesen 1100 gyermek köszöntötte énekkel, verssel, tánccal a közelgő karácsonyt. Műsoruk után a múzeumban kézműves foglalkozás következett, ahol a diákok maguk készíthettek karácsonyi ajándékot, majd az épület másik szárnyában a Mikulás várt rájuk és megajándékozta őket. A színpadon esténként vendégelőadókat láthattunk. Első este a nagylétai iskola dráma szakköre adott elő hagyományos betlehemi játékot, péntek este a Control Dance Tánccsoport bemutatója kápráztatta el a közönséget.

Az érmelléki termékkiállítás és vásár megnyitóján

Az érmelléki termékkiállítás és vásár megnyitóján

A negyedik napon, szombaton a vásár keretében rendezték meg az I. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapot, konferenciával és termék bemutatóval. Béres Csaba polgármester, Szabó Ödön és Cseke Attila parlamenti képviselők, valamint dr. Nagy Miklós, a Románia Magyar Gazdák Egyesülete elnökének köszöntője után egytucatnyi érdekes előadást hallhattunk, melyek sok hasznos információval szolgáltak a gazdák számára, akik zsúfolásig megtöltötték a városi múzeum földszintjét. A konferencián többek között beszéltek az infrastrukturális fejlesztések finanszírozásáról, a területalapú támogatásokról a 2015–2020-as időszakban, a társulási lehetőségekről, a biogazdaság távlatairól és a határ menti román–magyar együttműködési program lehetőségeiről.

A gazdanapot összekapcsolták egy jótékonysági akcióval is. A felhívásra a gazdák több mint 200 zsák búzát, a gazdaasszonyok pedig több mint 700 üveg lekvárt, illetve kompótot adományoztak, melyeket a térség gyermek- és öregotthonai kaptak meg.

A konferencia után került sor a kiállítás és termékvásár hivatalos megnyitójára. Rövid köszöntő után Szabó Ödön, dr. Nagy Miklós és Béres Csaba sövényvágó ollókkal vágták el az avatószalagot. A központi park mellett felállított fűtött sátorban a gazdák két hosszú asztalon állították ki érmelléki termékeket.

A Kerozin együttes zárókoncertje nagyon jól sikerült  (Fotók: Preznyák Orsolya)

A Kerozin együttes zárókoncertje nagyon jól sikerült
(Fotók: Preznyák Orsolya)

Szombat délután a hagyományőrzés jegyében folytatódtak a színpadon kulturális programok. Először Molnár Júlia színművész és a Sanzon Együttes lépett fel. Őket a margittai Horváth János Elméleti Líceum betlehemes csoportja követte. Halhattuk és láthattuk még a Szentjobbi Hagyományőrző Népdalkört, a Görböc Néptáncegyüttest, a Szalacsi Örökzöld Asszonykórust, a Székelyhídi Néptánccsoportot, a Gyermek Jézus Gyermekotthon kis táncosait, a Nyíló Akác Néptáncegyüttest és a Gyöngyvetők Néptánccsoport szóló táncosait, Kléh Ákost és Bordás Anitát.

Vasárnap kora délután a múzeum adott otthont több ünnepélyes momentumnak. A Székelyhídi Polgármesteri Hivatal és a Pro Székelyhíd Egyesület immár ötödik alkalommal köszöntötte és díjazta a kiemelkedő eredményeket elérő helybéli sportolókat. Ezúttal 15 sportolót tüntettek ki, akiknek eredményeit az edzőik ismertették. A díjazott sportolók oklevelet, pénzjutalmat és ajándékot is kaptak. Ezt követően az aranylakodalmasokat köszöntötték. Székelyhídon ez már a hatodik év, amikor a fél évszázada együtt élők emléklapot, pénzjutalmat, a hölgyek virágcsokrot, az urak pedig egy üveg, erre az alkalomra címkézett bort kaptak. Végül a Székelyhíd, te gyönyörű című fotópályázat nyerteseit díjazták. Az év elején hirdette a meg a Polgármesteri Hivatal és a Pro Székelyhíd Egyesület a pályázatot amatőr fotósok számára. A sok tehetséges fiatal fotós közül Szökőcs Róbert lett az első, Hevesi Zoltán a második és Madarász Ákos a harmadik helyezett. A díjátadók után a múzeum mögötti színpadon a Búzavirág Népdalkör adott elő karácsonyi népdalokat, majd a helybéli római katolikus gyülekezet kórusa énekelt karácsonyi kórusműveket. Ezt követően a zsúfolásig telt múzeumban a Debreceni Pergő Hagyományőrző Műhely adta elő A juhait kereső pásztor című népi ihletésű adventi műsorát. A nagy sikerű előadásba bevonták a gyerekeket is. Az előadás után a táncházat tartottak.

Ugyancsak vasárnap szervezték meg a körzeti nőszervezetek találkozóját is. A egybegyűlteket Kéri Hajnal, a Bihar megyei Nőszervezet elnöke köszöntötte. A Pergő Hagyományőrző Műhely előadása után tea és sütemény mellett megbeszélésre került sor. Este a szabadtéri színpadon a Buliszervíz zenekar teremtett fergeteges hangulatot.

A hétfő délután a Stihl Timbersports sportfavágóinak látványos bemutatójával kezdődött. Csattogtak a balták, repült a forgács, dőlt a fa, dübörögtek a speciális láncfűrészek is. A rönkökből másodpercek alatt edényalátétnek való szeletek maradtak. A bemutató után az Enemy Dance táncosai villámcsődületet (flash mobot) indítottak a téren, ami egyetlen nagy közös tánc után rögtön szét is rebbent. A közönség soraiból is többen beálltak a táncosok közé.

A színpadon a Jankafalvi Énekkar karácsonyi énekekből és versekből álló műsort adott elő, majd a hétfői napot Tivadar Józsi és zenekarának koncertje zárta.

Kedd délután először a Phoenix Sportklub íjászainak bemutatóját láthattuk. Az íjászok honfoglalás kori ruházatban vonultak fel, majd bemutatták a korabeli íjászatot és párviadalt korhű fegyverekkel. Ruházatukat, íjaikat, fegyvereiket idősebb Bokor Zoltán mutatta be. Végül a közönség is kipróbálhatta az íjászatot. Utánuk a Székelyhídi Törekvés labdarúgói vonultak fel a színpadra. Juhász György titkár megköszönte az önkormányzat támogatását, majd átadta szót Oláh Róbert csapatkapitánynak, hogy megköszönje a szurkolóknak a bátorítást és az egész évi kitartást.

A közönség vállalkozó szellemű tagjainak labdakezelő versenyt szerveztek. A versenyt megnyerő Barta Dominik jutalma egy focilabda volt. Ezt követően az Enemy Dance csapata vette birtokba a színpadot. A látványos hip-hop táncbemutató után a hegyközszentmiklósi Qoolio Band késő estig szórakoztatta a közönséget.

Az V. Székelyhídi Karácsonyi vásár utolsó délutánja a Petőfi Sándor Elméleti Líceum román néptánccsoportjának műsorával kezdődött a múzeumban, majd a szabadtéri színpadon folytatódott a Tini Dance Center showjával.

Az este és az V. Székelyhídi Karácsonyi Vásár utolsó fellépője a Kerozin együttes volt. Az 1996-ban alakult debreceni fiúbanda pillanatok alatt fantasztikus hangulatot teremtett. A színpad előtt összegyűlt tömeg velük együtt énekelte legismertebb dalaikat.

A vásár idején rendkívüli népszerűségnek örvendett a múzeum egyik termében berendezett családi baba-mama melegedő, illetve játszóház is. Szintén a múzeumban Angyal Olívia Karácsonyi titkok című kiállítása is megtekinthető volt. A nyolcnapos vásáron naponta több százan fordultak meg.

Tiponuţ Tibor