Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sikeres volt a XXII. Közgazdász Vándorgyűlés

Idén Nagyvárad adott otthont október 18–20. között a már hagyománnyá vált, évente megrendezett Közgazdász Vándorgyűlésnek. A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) 22. alkalommal rendezte meg a konferenciát, melynek az együttműködési és társulási formák a jövő gazdaságában volt a témája.

Sikeres 1

A rendezvény gazdasági felsőoktatási kerekasztallal kezdődött, ahol először ültek le a szakma és az erdélyi felsőoktatási intézmények képviselői egy asztalhoz, hogy megtárgyalják azon közös pontokat, ahol a gyakorló szakemberek segíthetik a gazdasági szakképzést. Ezt követte az idén először megszervezett nyitó plenáris, melyen Szécsi Kálmán RMKT-elnök, valamint Pajzos Csaba, a Partiumi Keresztény Egyetem dékánja, az RMKT Bihar megyei elnöke, a rendezvény főszervezője mondott köszöntőbeszédet.
Az első plenáris blokk alkalmával neves professzorok, egyetemi docensek, közgazdászok, történészek, bankigazgatók előadásával zajlott.
Az nyitó előadást dr. Hunyadi Attila történész-közgazdász, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia tanszék adjunktusa tartotta. Őt követte Kotró Adél, a LAM Mikrohitel Rt. vezérigazgatója a LAM-modell mint a civil és gazdasági szféra együttműködésének példája című előadásával.
„Kárpát-medence közép-európai HUB” – mondta a harmadik plenáris előadó, Csizmadia Norbert, a Magyar Nemzeti Bank gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója. Előadása a Magyar gazdasági modell – jövőkép és stratégia, valamint a nem hagyományos magyar válságkezelés sikere 2010–2014 között címet viselte.
Vacsora előtt dr. Gundel János, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense beszélt a magyar régiók ízeinek világáról, valamint a gasztronómiai hagyományokról, ami egy tökéletes felvezető volt a vacsorára.
A péntek esti vacsora kellemes, „beszélgetős” hangulatban zajlott, amit egy kulturális meglepetés színesített, mégpedig a Csillagocska Néptáncegyüttes előadása.
A szombati napon hat tematikus szekcióban előadásokra és műhelymunkákra került sor, melyek során neves előadók segítségével járták körbe a térség azon gazdasági, kulturális, üzleti és társadalmi együttműködési modelljeit, amelyek versenyképessé tehetik régiónkat, és megerősíthetik gazdaságunkat. Úgy véljük, hogy az elmúlt időszakban a média, a társadalmi, a politikumi közbeszéd elsősorban a térség negatívumaira koncentrált, háttérbe szorítva azon európai elveket, amelyek az együttműködés lehetőségeit adják meg társadalmaink számára. A szekciók során is kiderült, hogy az együttműködés, ha kellő elvi és gazdasági alapokon szerveződik, akkor önmagába egyesíteni tudja az intézményesség, a méretgazdaságosság és az integráltság előnyeit, ami igen fontos tényezői az erdélyi közösség fejlődésének.
A szekciók rövid összefoglalója után Pajzos Csaba nyitotta meg a második plenáris blokkot. Őt követte dr. Bakacsi Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságtudományi Karának tanszékvezető docense. „Kooperálni nem kell, hanem érdemes!” – jegyezte meg előadásában. A harmadik előadó ezen a napon Constantin Jurca volt, a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége igazgatótanácsának tagja, aki számos érdekes információval és gyakorlati példával szolgált a határon átnyúló együttműködésekről.
A rendezvényt Robbert Visser vállalkozó, a Ruby Tribe & Cluj Cowork Tribe alapítója, holland előadó is megtisztelte angol nyelven tartott előadásával, melynek keretében a modern együttműködések lehetőségeit mutatta be a „co-working place” koncepcióján keresztül. Az igénylők szinkrontolmácsolásban részesültek.
A XXII. Közgazdász Vándorgyűlés plenáris előadásait dr. Kovács Árpád, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, a Költségvetési Tanács, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke zárta egy átfogó, a térségünket érintő makró-ökonómiai helyzetkép és a környezetünket meghatározó gazdasági trendek bemutatásával.
A szakmai program zárásaként Szécsi Kálmán, az RMKT elnöke átadta az RMKT Kerekes Jenő-díját dr. Péter Györgynek a Partiumi Keresztény Egyetemen kifejtett tevékenységéért és munkásságáért, amit elvégzett az erdélyi közgazdászok közösségén belül. A díjazott laudációját dr. Kinter Tünde, a PKE Közgazdaságtudományi Karának adjunktusa mondta el. A szakmailag tartalmas napot ünnepi díszvacsora követte az Arany Hordó étterem által nyújtott múlt század végi környezetben, ahol a több mint 350 részvevő folytathatta a gazdasági és más kérdések megvitatását.
Az este folyamán Tőkés László EP-képviselő, a Partiumi Keresztény Egyetem elnöke, valamint dr. Szűcs Zoltán konzul a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus részéről is köszöntötte a vendégeket, ahol az RMKT elnöke bejelentette a jövő évi Közgazdász Vándorgyűlés helyszínét, ami nem más, mint Székelyudvarhely.
A jó hírt, az ünnepi meglepetéseket és a tombolát kellemes táncos est követte

Bagaméri Noémi

RMKT-sajtóreferens