Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sikeres volt a diákelőadás

Idén is diákelőadással ünnepelte a színház világnapját a nagyváradi Szigligeti Társulat. A Színház az iskolában, iskola a színházban elnevezésű ifjúsági program keretében nyolc váradi tanintézmény mintegy száz diákja vitte színpadra Shakespeare Rómeó és Júliáját, sajátos feldolgozásban. A közönségsiker ezúttal sem maradt el.

Az egyetemi hallgatók és középiskolás diákok Csatlós Lóránt, Gajai Ágnes, Hunyadi István, Kocsis Gyula és Pitz Melinda színművészek irányításával öt csoportban, közel fél éven át készültek az előadásra, amely egy egységes gondolatmenet alapján, mégis hat különböző módon közelítette meg Shakespeare klasszikusát. Az előadás magába foglalt számos egyéni és csoportos produkciót, táncokat, énekeket – többségében élőzenei kísérettel –, melyek lehetőséget biztosítottak arra, hogy minden résztvevő diák megcsillanthassa tehetségét.

sikeres 2

Humoros és drámai jelenetek élesen váltogatták egymást a darab során, hol hithűen követve az eredeti történetet, hol kifigurázva némely klisészerűvé vált jelenetét. S bár a diákok interpretációi majdnem olyan sokszínűek voltak, mint kötetlen stílusú öltözetük, a darab egységét mégis megmentette a szöveg korhűségére való törekvés, amelynek köszönhetően az előadás kevésbé tűnt maturandusz-szerűnek az előző évek diákprodukcióinál.

sikeres 1

A közel két és fél órás előadás végén a diákok méltán aratták le többhónapos munkájuk gyümölcsét: a főként szüleikből, iskolatársaikból, barátaikból, tanáraikból álló népes közönség vastapsát, majd a szervezők által biztosított hatalmas torta elfogyasztásával ünnepelték meg sikerüket a színfalak mögött. A diákelőadást hétfőn is bemutatták a váradi színház nagyszínpadán.

Sz. G. T.