Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sikeres RMDSZ nélkül nincs sikeres Románia

Hétfőn indították el a Bihar megyei RMDSZ kampányát, ez alkalomból Nagyváradon járt Kelemen Hunor, az RDMSZ elnöke, aki Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ elnök, szenátorjelölt, Biró Rozália szenátor, képviselőjelölt, Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke társaságában tartott sajtótájékoztatót.

sikeres

„A politikai programunk a társadalom minden egyes kérdésre választ akar adni, megvalósítható választ, akár a bérekről beszélünk, akár infrastruktúráról, szociális kérdésekről, a szociális juttatások reformjáról, akár a kisebbségi kérdésről, a nemzetiségi kérdésről, a magyar ügyről” – mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök Nagyváradon, aki szerint az 1918-as egyesülés centenáriumának megünneplésére készülő Romániában jogos elvárás az, hogy az akkori, kisebbségeknek tett ígéreteket az Alkotmányba és törvényekbe foglalják.

Kelemen Hunor szerint a következő időszakban a centenárium miatt óriási késztetés lesz a román társadalomban arra, hogy alkotmányos, közigazgatási és oktatási reformot hajtsanak végre, mondhatni válaszút előtt áll az ország. Ezek a kérdések hosszú távon az erdélyi, romániai magyarság jövőjét is meghatározzák, az RMDSZ pedig képviselői és szenátorai által hozzájárulna ahhoz, hogy december 11-e után a jó válaszokat adja meg az ország ezekre a kérdésekre.

„Nagyon fontosnak tartom azt, hogy sikerült az RMDSZ-nek egyezségre jutni minden olyan magyar politikai erővel, amelyikkel értelmes kompromisszumot lehet kötni, ez hallatlanul fontos a magyarság szempontjából. Meggyőződésem, hogy sikeres RMDSZ nélkül nincs sikeres Románia, és sikeres Románia nélkül nincs sikeres RMDSZ” – mondta Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, aki szerint a 2013–14 óta eltelt időszak perdöntő változásokat hozott Európában és annak keleti felében. A fideszes politikus szerint nyilvánvalóvá vált, hogy az Európai Unió gazdasági növekedésének meghatározó részét immár nem a nyugati, hanem a posztszovjet térség államai adják, ezért ezeknek az országoknak a politikai álláspontja is felértékelődött, és komoly véleménykülönbségek alakultak ki két térség között. „Ilyen helyzetben kulcskérdés, hogy az RMDSZ ne csak nemzetiségi vagy kisebbségi kérdésekkel foglalkozzon, hanem olyan kérdésekkel is, amelyek az egész romániai társadalomnak fontos problémái” – tette hozzá a frakcióvezető, aki többek között a térség munkaerő-elvándorlását és demográfiai problémáit, valamint az amerikai elnökválasztás eredményét is említette.

Fried Noémi Lujza