Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sikeres EKE ’91 olajgyűjtés Biharban

Az Erdélyi Kárpát Egyesület ’91 (EKE ’91) november első szombatján egyszerre szervezett használt étolajgyűjtést Nagyváradon és Élesden. Nagyváradon ez volt a XXII. Nagy EKE ’91 olajgyűjtési akció. Talán a hűvös, szeles novemberi időjárás volt az oka, hogy alig átlagos eredménnyel zárult az akció. A szokásos öt gyűjtőponton összesen 605 liter használt étolaj gyűlt össze 199 nagyváradi családtól.

sikeres EKE

Legeredményesebb ezúttal is a rogériuszi piaccal szembeni gyűjtőpont volt, ahová 81 személy összesen 240 liter olajat hozott el. Második legeredményesebbnek a Széles utcai (ma Decebal) piac melletti gyűjtőpont bizonyult, ahol 140 liter használt étolajat adott le 44 személy. Ez a két pont hozta az eddigi átlagot. Átlag feletti eredményt hozott a Nagypiac előtti gyűjtőpont, amely körülbelül 25 százalékkal gyűjtött több elhasznált étolajat, mint eddig általában. Itt 120 liter gyűlt össze, pedig csak 35 személy jelentkezett olajjal az önkénteseknél, de valamennyien nagyobb mennyiséget hoztak.

A Szent László téren a híd mellett csak 24 személy jelentkezett 60 liter használt étolajjal, ami szinte csak a fele az utóbbi alkalmakkor gyűjtött mennyiségnek. Az utóbbi időben egyre jobban teljesített a Szőllős (Nufărul) negyedben, a Lidl melletti parkolóban felállított gyűjtőpont. Ezúttal viszont csak 15 személy hozott el 45 liter használt étolajat, ami nagyjából 50 százalékos visszaesést jelent. Reméljük, hogy a következő, január közepén esedékes nagyváradi olajgyűjtés alkalmával újra valamennyi gyűjtőpont hozza a legjobb formáját.

Szép eredményeket hozott viszont az Élesden szervezett VI. olajgyűjtés. Összesen 140 liter elhasznált étolaj gyűlt össze, amit nagyjából 30 személy hozott el a gyűjtőpontokra. Hasonlóan szép eredményeket ért el az egy héttel korábban szervezett nagyszalontai olajgyűjtés is. A hajdúvárosban az RMDSZ székházban és a városi piacon lehetett leadni az elhasznált étolajat. A két gyűjtőpontot összesen 35 személy kereste fel, akik összesen 140 liter olajat adtak le az önkénteseknek.

A kiosztott tombolajegyek sorsolását várhatóan november 22-én, kedden ejtik meg az EKE ’91 Sas-passzázs alatti (Szent László tér 2–4.), első emeleti székhelyén. A sorsolás eredményéről a sajtón keresztül és telefonon értesítik a nyerteseket.

A szervezők ezúton is köszönik a három település lakosainak pozitív hozzáállását, ugyanakkor az EKE ’91 vezetősége köszöni az önkéntesek lelkes munkáját a gyűjtőpontokon.

Tiponuţ Tibor