Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sikeres a Magyar Filmnapok

A Festum Varadinum egyik előrendezvényeként a már hagyományosnak számító programok mellett az idén először szervezték meg a Magyar Filmnapokat. A Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) április 14–17. között, valamint 25-én és 26-án olyan filmeket vetített és fog vetíteni a váradi Cinema Palace (Lotus bevásárlóközpont) mozijában, mint a Tüskevár, a Sherlock Holmes nevében, a Fekete leves, a Két székely, A halálba táncoltatott lány vagy a Swing.

Szabó Ödön és Nyíri Tamás

Szabó Ödön és Nyíri Tamás

A rendezvény második napján, azaz pénteken a Sherlock Holmes nevében című magyar ifjúsági film vetítésén voltunk jelen. Nyíri Tamás, az NMD vezetője kérdésünkre elmondta, hogy beváltak a rendezvényhez fűzött reményeik, és szinte telt ház volt csütörtökön, a filmvetítés első napján. „Számítottam is rá, hogy a nagyváradi magyar lakosság nyitott lesz erre a programra, hiszen mégiscsak az első alkalom ez, hogy a megyeszékhelyen egy moziban jó minőségben magyar filmeket vetítenek. Az ötlet Szabó Ödön parlamenti képviselőé” – fogalmazott Nyíri, hozzátéve, hogy a szervezés megvalósításában a bukaresti Balassi Intézet támogatta őket, annak igazgatója, Kósa András, illetve a rendezvénynek helyet adó mozi vezetősége is segítőkész volt.

A filmeket úgy válogatták, hogy minden kategóriából legyen a palettán, és minden korosztályt megcélozzanak velük. Vannak ifjúsági filmek (például a Tüskevár, amely kötelező háziolvasmány is), illetve művészfilmek. „Az alapszempont az volt, hogy ismert magyar filmeket keressünk mindenféle kategóriából” – hangsúlyozta Nyíri Tamás. Szabó Ödön is jelen volt a pénteki filmvetítésen, köszöntötte a jelenlévőket, s mint mondta, úgy érzi, szükség van a kikapcsolódásra, és arra a lehetőségre, hogy Váradon is vetítsenek magyar filmeket a mozikban, hogy ne kelljen elutazzunk például Debrecenbe, ha magyar filmet szeretnénk látni.

Az előadások minden alkalommal 17 órától kezdődnek, a belépés díjtalan, de csak az NMD-nél igényelt meghívóval lehet belépni. Ezeket a meghívókat az NMD Fekete Sas-palota (Szent László tér 2–4. szám) alatti irodájában naponta 11–19 óra között lehet igényelni.

Sükösd T. Krisztina