Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sikerekben gazdag, eredményes év

Az Euro Foto Art Egyesület a 2015-ös évet különleges eredményekkel zárta. Szép sikernek tudható be az a három nemzetközi fotográfiai fesztivál, melyet a közismert nemzetközi egyesület szervezett a Román Kulturális Minisztérium védnökségével. Ebben a kontextusban január 10-én került sor az ungvári középkori várban a Carol Pop de Szathmári–Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál nyitóünnepségére, amelynek köszönhetően az ukrajnai településen is megnyitották a digitalizált fotográfiai kiállítást.

Az ünnepség után mutatták be a Druzba Hotel protokoll termében a Román Televizió magyar adása által készített Carol Pop de Szathmári–Szathmári Pap Károly c. dokumentumfilmet, amelyet Európa számos országában levetítettek.. A Nemzetközi Fesztivál keretében 30 fotóművészeti tárlatot nyitottak meg magyarországi, romániai, szerbiai, szlovákiai és ukrajnai galériákban. A Nemzetközi Fesztivál záróünnepségére 2015. február 10-én került sor a Csernovitzi Művészeti Múzeumban (Ukrajna). Eleonora Moldovan, Románia főkonzulja elismerően beszélt Tóth István AFIAP fotóművész, az Euro Foto Art Egyesület elnökének ötleteiről, és arról az áldozatos munkáról, amit az évek során kifejtett, valamint arról, hogy számtalanszor megtisztelte jelenlétével a rendezvényeket.

Az Euro Foto Art Galéria 25 éves évfordulója

Az Euro Foto Art Galéria 25 éves évfordulója

A IV. Európai Fotográfiai Fesztivált, melyet az  Euro Foto Art Egyesület szervezett a Román Kulturális Minisztérium védnökségével, 2015. május 9-én nyitották meg az Euro Foto Art Galériában. Az Európai Unió romániai képviselete és az Európai Parlament információs irodája, valamint a Bihar Megyei Tanács támogatásával rendezett Fesztivál az Európa Nap (május 9.) alkalmából vette kezdetét a VII. Euro Foto Art Nemzetközi Szalon megnyitójával, és a dijak átadásával. A Nemzetközi Fesztivál keretén belül 27 kiállítást nyitottak meg magyarországi, romániai, szerbiai, szlovákiai és ukrajnai galériákban. A záróünnepség a Gura Humorului-i Kultúrházban volt május 30-án Tóth István AFIAP fotóművésznek, a fesztivál igazgatójának jelenlétében.

A Kína nemzeti ünnepe alkalmából megrendezett IV. Kínai Fotográfiai Fesztivál avatóünnepségét szeptember 28-án tartották a Nemzeti Könyvtárban. Az eseményen részt vett őexelenciája Xu Felhong, a Kínai Népköztársaság romániai nagykövete, illetve Yan Jianwu, a nagykövetség kulturális attaséja. A Román Kulturális Minisztérium képviseletében jelen volt Bogdan Stanoevici államtitkár, illetve a Pekingi Román Kulturális Intézet igazgatója. Szintén részt vett az ünnepélyes megnyitón dr. Cristescu Ilie egyetemi előadótanár a Romániai Barátsági Egyesület Krassó-Szőrényi Fiókjának elnöke, és Tóth István AFIAP fotóművész, az Euro Foto Art Egyesület elnöke. A rendezvény keretén belül nyitották meg a 150 fekete-fehér és színes fotográfiából összeállított Terra Color című tárlatot, melynek anyagát a legrangosabb romániai és kínai fotóművészek alkotásaiból válogatták ki. A fesztiválon 18 kínai fotókiállítást mutattak be élesdi, bukaresti, galaci, nagybányai, nagykárolyi, nagyváradi, slatinai és suceavai galériákban. A fesztivál záróünnepségére a galaci Alsó Duna Egyetem aulájában került sor.

A 2015-ös esztendő kiemelkedő rendezvénye volt az Euro Foto Art Egyesület megalakulásának 25 éves évfordulója. Románia egyetlen állandó jellegű galériájában megalakulása óta több mind 500 fotóművészeti kiállítást mutattak be a világ minden részéből. Májusban avatták fel ugyanakkor a félixfürdői Crişana Hotelben az újabb Euro Foto Art Galériát. Sikernek tekinthetők a China Network online partneri szervezettel közösen megrendezett fotókiállítások is, melyeket az Euro Foto Art Egyesület tagjainak alkotásaiból állítottak össze és nyitottak meg Makaóban, illetve a  kínai Shenzenben.

Szintén szép sikernek tekinthető a Nemzetközi Egyesület 31 európai és ázsiai partnerszervezetének nőtagjai által készített alkotásaiból rendezett kiállítás, melyet a Nemzetközi Nőnap alkalmából mutattak be. Ide sorolható a partnerszervezetek fotóművészeinek éves tárlata is, amelyet december 18-án nyitottak meg az Euro Foto Art Galériában, és amit vándorkiállításként több európai és ázsiai ország galériájában is bemutattak.

Egy másik sikeres esemény volt az Ősz Voroneţiben nevű rendezvény keretén belül megtartott XXX. Film-Diaporáma és Fotográfiai Fesztiválon való részvétel. Az aláírt szerződés értelmében az Euro Foto Art Egyesület lett a fotóművészeti tárlatok koordináló partnere. Ebben a kontextusban vehettek részt ezen a különleges rendezvényen a Nemzetközi Egyesület partnerszervezeteinek fotóművészei Magyarországról, a Moldáv Köztársaságból, Romániából és Ukrajnából. A Románia nemzetiségeit bemutató projekt keretében rendezték meg a Romániai romák c. fotóművészeti szalont, melyet április 5-én nyitottak meg a Nemzetközi Roma Nap alkalmából az Euro Foto Art Galériában.

December 5-én nyitották meg a Pekingi Román Kulturális Intézetben a romániai és kínai fotóművészek alkotásaiból összeállított Festői Románia és Kína elnevezésű szalont. Az eseményen részt vett az intézet jóvoltából Tóth István AFIAP fotóművész egyesületi elnök, Ovi D. Pop AFIAP fotóművész, az egyesület védnökségi igazgatója, illetve Kajtár Tibor szolnoki fotóművész.

A Fotóművészek Egyesületének képviselői Pekingben

A Fotóművészek Egyesületének képviselői Pekingben

A Román Nemzeti Könyvtár által felhatalmazott Euro Foto Art Könykiadó gondozásában több igényes kivitelű katalógust adtak ki: Euro Foto Art galéria 1990-2015; Expo Art Foto-Gura Humorului nemzetközi kiállítás anyaga; VII. Eurofotoart Nemzetközi Szalon; a Romániai Romák és a Szabadságuktól megfosztott személyek által készített tárgyak címűt (ez utóbbit az Országos Börtönigazgatóság engedélyével és támogatásával).

Az Euro Foto Art Egyesület Európa országaiban, illetve a távoli Makaóban és Shenzenben 30 nemzetközi kiállítást védnökölt. Az egyesület tavaly kapta meg a FIAP-tól a világban egyedülálló regionális státuszt. Ennek köszönhetően díjmentesen vehetett részt 2015-ben is a FIAP által szervezett Fotóklubok Világkupáján, melyen a nemzetközi egyesület kollekciója előkelő helyezést ért el. Az Euro Foto Art Egyesület partnerszervezeteinek száma elérte a 31-et. Ezek között a számos hazai egyesületen kívül csehországi, kínai, japán, magyarországi, oroszországi, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai fotóklubok találhatók.

Értékes momentum, hogy 2015-ben az alkotó és szimpatizáns tagok száma meghaladta a 300-at. Köztük vannak rangos fotóművészek Angliából, az Amerikai Egyesült Államokból, Írországból, Spanyolországból, Magyarországról, a Moldáv Köztársaságból, Romániából és Ukrajnából.

Az előzőekben felsorolt sok szép siker mellett sajnálatos, hogy a Kulturális Minisztérium visszautasította az „Euro Foto Art” Egyesület közhasznú pályázati anyagát, annak ellenére, hogy Románia Kormányának Főtitkársága az okmányok ellenőrzése után azt jóváhagyta. Az indoklásban arra hivatkoztak, hogy az egyesületnek nincs munkakönyves szerződéssel alkalmazott személyzete. Szomorú tény, hogy a módosított törvény értelmezésénél elsőbbségként kezelték az alkalmazotti státusz meglétét az évtizedek során elért sok kiemelkedő hazai és külföldi eredménnyel szemben.

Az Euro Foto Art Egyesület vezetősége