Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sibelius- és Schubert-művek ma a filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia mai koncertjén két meghívott, Gyüdi Sándor magyarországi karmester és a temesvári születésű, Németországban élő Carol Vitéz (hegedű) is a közönség elé lép. A 19 órakor kezdődő hangverseny műsorán Jean Sibelius Karelia op. 10. nyitánya és d-moll hegedűversenye, op. 47. mellett Franz Schubert I., D-dúr szimfóniája D.82 csendül fel.

sibelius

Gyüdi Sándor Szekszárdon született, gyerekkorában gordonkázni, később énekelni tanult. Szegedi egyetemistaként saját alapítású együttesével, a Canticum Kamarakórussal győzött az 1983-as Ki mit tud?-on, később számos nemzetközi versenyt is megnyertek. Vezette többek között a debreceni Kodály-kórust, 2008-tól a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, mellette a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője.

Carol Vitéz Temesváron született, zenészcsaládból származik, öt évesen kezd el hegedülni tanulni, 12 évesen lép fel először a temesvári Banatul Állami Filharmóniában. Szülővárosában és Németországban, Rostockban tanul, több hazai és nemzetközi verseny győztese. Szólistaként, karmesterként és zeneszerzőként többek között a bukaresti, szatmári és a marosvásárhelyi filharmonikusokkal dolgozik, de voltak fellépései Madridban, Svájcban és a Moldovai Köztársaságban is.