Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sétálgatás helyett marad a botorkálás

Második éve, hogy a nagyváradi történelmi belváros szívében levő Zöldfa (ma Vasile Alecsandri) utcában bajos az autós és a gyalogos közlekedés is. Az önkormányzat ezen a szakaszon ugyanis két éve végeztet csőcserét és útjavításokat. Ez idő alatt az utcában több bolt és teraszos kávézó bezárt, a nehézkes közlekedési viszonyok miatt ugyanis jelentősen visszaesett a forgalmuk.

setalgatas 1

A türelmüket vesztő kereskedőket, illetve a gyalogosakat és autósokat az Ilie Bolojan vezette önkormányzat azzal biztatta, hogy júniusig belvárosi korzóvá alakul a Zöldfa utca. A tervek szerint megszüntetnék az autósforgalmat, illetve az egész utcát sétálóutcává alakítanák. A tavaly decemberben kiadott városházi közleményben – mely összefoglalja Nagyvárad történelmi belvárosának átalakítását – legalábbis ez áll.

Tegnapi terepszemlénken azonban megállapítottuk, hogy a Zöldfa utca jelenlegi állapotából kiindulva ott esetleg valami csoda folytán lehet majd júniustól korzózni. Az úttestet több helyen feltörték, így kátyúk keletkeztek, melyekben összegyűlt az esővíz, sőt a régi járdák bukkanói is veszélyesek. A forgalmas, központi részen közlekedők is egyre türelmetlenebbek, hiszen nagy fejetlenség uralkodik az egész Zöldfa utcában.

Az ottani vendéglők tulajdonosai attól tartanak, hogy a korzóvá alakítás és az ezzel járó munkálatok miatt az eddiginél is nagyobb káosz fog uralkodni az utcában. Tegnap megkerestük a nagyváradi önkormányzat sajtóosztályát, ahonnan megérdeklődtük, sikerül-e június 1-jére az eddig közzétett tervek szerint sétálóutcává alakítani a Zöldfa utcát, azonban nemleges választ kaptunk. A városháza műszaki osztálya pár hónapos csúszást jelzett a munkálatok kapcsán, ugyanis csak akkor lehet majd elkezdeni a sétálórész lekövezését, amikor teljesen befejezik csőcseréket.

Szőke Mária