Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Segítik a regisztrációt

Mint ismeretes, a 2014-ben esedékes magyarországi országgyűlési választásoktól kezdve a magyar állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok is jogosultak a szavazásra. Ennek előfeltétele a választási regisztráció, amelynek lehetőségéről levélben értesíti az érintetteket a Nemzeti Választási Iroda.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) felhívja a figyelmet: a választási névjegyzékbe vétel azok számára is kérhető, akik még nem kapták kézhez anyakönyvi kivonataikat, de már letették az állampolgársági esküt. Amennyiben postai úton még nem érkezett meg a regisztrációhoz szükséges űrlap, az EMNT, illetve az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) irodáiban is lehet igényelni ezeket, ahol segítséget nyújtanak a kitöltésben is – tudatta sajtóközleményében az EMNT partiumi szervezete.
A Kolozsvári Magyar Főkonzulátus munkatársai a Partium nagyobb városaiban rendszeresen tartanak konzuli napokat, Nagyváradon például minden hétfői napon, míg Szatmárnémetiben minden pénteken. Ezek alkalmával nemcsak a honosítási- vagy útlevélkérelmek benyújtására, hanem a választási regisztrációra is lehetőség adódik. Ugyanakkor a vidéken élők a helyi EMNT- és Néppárt-szervezet képviselőitől igényelhetik az űrlapokat, amelyeket a kitöltés után eljuttatnak a konzuloknak.
„Bár 15 nappal a választást megelőzően még lehet regisztrálni, fontos, hogy ne hagyjuk ezt az utolsó pillanatra” – jegyzik meg a kommünikében.
„Az EMNT partiumi régióelnöke, Nagy József Barna felkéri mindazokat, akik még nem nyújtották be honosítási kérelmüket, de szeretnének szavazatukkal hozzájárulni a jövő évi választásokon a partiumi és erdélyi magyarság számára is kedvező választási eredményhez, hogy az iratcsomók összeállításához keressék fel bizalommal az EMNT és Néppárt helyi irodáit, és minél előbb nyújtsák be dossziéjukat valamelyik kihelyezett konzuli napon” – olvasható a nemzeti tanács közleményében.
A névjegyzékbe vétel 2013. november 1-jétől az interneten is kérhető a Nemzeti Választási Iroda honlapján (http://www. valasztas.hu/). Mivel a külhoni választópolgárok száma közérdekű adat, az Iroda folyamatosan közzéteszi országonkénti lebontásban a regisztráltak számát. Eszerint október 9-éig összesen 24 405-en kérték a választási névjegyzékbe vételt, jelentős részük (szám szerint 13 704-en) Romániából.