Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Segítenek, hogy segíthessenek

A Domahidai Kraszna Közösségi Egyesület (Szatmár megye) vehette át idén Schmidt Katalintól, a brüsszeli (Belgium) székhelyű NATO Charity Bazaar alelnökétől a 6 400 euró értékű jelképes csekket, mellyel az egyesület munkáját támogatják. Gheorge Pop lelkész, az egyesület vezetője elmondta: 12 éve működnek, többek között csatornázást oldottak meg, utakat építettek, a jelenlegi támogatást pedig arra használják, hogy Domahidán, Nagymajtényban és Kismajtényban játszótereket építsenek a gyermekeknek.

A NATO Charity Bazaar egész évben gyűjti a pénz, melyből civil szervezeteket támogatnak. A szervezeteknek pályázniuk kell, erre május elsejéig van lehetőségük. Idén több mint kétszázezer euró gyűlt össze, 35 pályázatot találtak összeférhetőnek, az összegből azonban 25-öt tudtak támogatni, hangzott el, tíz belgiumi és 15 nemzetközi alapítvány kapott támogatást, hangzott el.

Gheorghe Pop átveszi a csekket Scmidt Katalintól

Gheorghe Pop átveszi a csekket Scmidt Katalintól

Schmidt Katalin köszönetet mondott segítőinek is, hiszen maga is gyakorolja a jótékonyságot, saját kezdeményezéséből számítógépeket és nyomtatókat hozott Bihar megyei iskoláknak, civil szervezeteknek, tegnapelőtt 210 gépet osztottak szét, eddig összesen 870 komputer kapott 73 tanintézet és civil szervezet.

A sajtótájékoztatón jelen voltak azon szervezetek képviselői, amelyek már eredményekről is beszámolhattak az elmúlt években kapott adományokból.

A támogatást nyert szervezetek képviselői

A támogatást nyert szervezetek képviselői

Dorina Marian, a nagyszalontai Sf. Nicolae Ocrotitorul Săracilor Egyesület vezetője elmondta, hogy ők egy nappali központot alakítanak ki, melyben többek között orvosi és fogorvosi rendelő, tanulószobák stb. kapnak helyet. A NATO Charity Bazaartól 2012-ben kaptak 7 500 eurót, ebből egy ultrahang-készüléket vásároltak, a 13 ezer eurós berendezés árához a különbséget ők teremtették elő. Idén többek között 150 családnak adtak élelmiszercsomagot és 350 édességcsomagot osztottak ki gyermekeknek.

Az Altersdorf Alapítvány tavaly 9720 eurós támogatást kapott, ebből annak a  háznak a fűtőberendezését korszerűsítették, amelyben 12 fogyatékkal élő vagy elhagyott személynek adnak otthont. A közel 12 ezer eurós befektetésben az árkülönbséget ők fedezték, mondta Emil Cuc, az alapítvány vezetője, aki azonban hozzátette: azt a pénzt, amit azóta a fűtésen megspóroltak további segítségnyújtásra tudják használni.

A margittai Pop Mircea Kórház alapítványa 2011-ben kapott 8 200 eurós támogatás, abból az újszülött-osztályra és gyermekosztálya sürgősségi ellátójába vásároltak korszerű orvosi berendezéseket, mondta Bradács Aliz, a kórház menedzsere. Margittára jutott a számítógépekből is, a kórháznak és a Horváth János Elméleti Líceumnak, és a Máltai Segélyszervezet nagyváradi kirendeltsége is. Utóbbi vezetője, Bruncsák Gyöngyi elmondta: a máltaiak kizárólag önkéntesekkel dolgoznak, a kapcsolat pedig szintén egyik önkéntesüknek, a városháza sajtóosztályán dolgozó Petri Csillának köszönhetően jött létre. A számítógépekből például Élesdre juttatnak, és az ottani gyermekotthon lakóinak képzést is szerveznek majd hogy megtanulják azok használatát.

Fried Noémi Lujza