Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Segítenek, ha kell

A kegyetlen hideg úgy tűnik, múlófélben van, azonban az utcán élőknek továbbra is szükségük lehet segítségre. És szerencsére vannak, akik segítenek, igaz, különböző módokon, szállást, ételt, tanulási lehetőséget kínálva a rászoruló felnőtteknek és gyermekeknek.

A leghidegebb napokon átlagban 45–48 ember aludt a nagyváradi, Gutenberg utcai hajléktalanszállón, tudtuk meg Cosmin Galea szociális tanácsadótól. A szállón alvóknak az ágyak mellett lehetőségük van a tisztálkodása, öltözeteik kimosására és ruhákat is kaphatnak a szálló raktárból, ahol az adományokat tárolják.

Archív felvétel

Archív felvétel

Nemcsak szállást, meleg ételt is adnak a rászorulóknak, igaz, azt nem a szállón, hanem a város több pontján, ahol a társadalom páriáit találják. Az Ebéd keréken elnevezésű program keretében 40 adag ételt osztanak ki naponta, ezt március közepéig folytatják is.

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében sok parókián működnek úgynevezett szeretetszolgálat-csoportok, melyek például csomagokat osztanak saját rászorulóiknak, ez egyébként a legtöbb keresztény felekezetnél is gyakorolják.

segitenek 2

A katolikus egyház szervezetten az egyházmegyei Caritas Catolica révén támogatja a szegényeket és rászorulókat. „A nagyváradon működő Caritas Szociális Konyha körülbelül 200 személyt lát el naponta. Ez a konya biztosítja a nagyváradi Szent Erzsébet és Szent Márton idősotthonok lakóinak napi ötszöri étkeztetését (reggeli, ebéd, vacsora és két uzsonna) a hét összes napján. Ugyancsak ez a konyha biztosítja a Caritas által működtetett nagyváradi Szent László Szociális Bentlakás iskolásainak étkeztetését is, több mint 40 diák részére. A Caritas szociális konyhája emellett naponta 70 rászoruló, köztük hajléktalanok és nagyon szegény családok számára biztosít meleg ebédet ingyenesen. Azon idős személyek számára pedig, akiknek egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy felvegyék ebédjüket a szociális konyha székhelyén, a Caritas házhoz szállítja a napi meleg ebédet” –tájékoztatott Szombati-Gille Tamás, a Caritas Catolica PR referense.

A napi szolgáltatások mellett a nagyobb egyházi ünnepeken tavaly kilenc alkalommal osztottak tartós élelmiszerekből összeállított csomagokat a rászorulóknak, ezekből jutott a Gutenberg utcai hajléktalanszálló „lakóinak” és a biharpüspöki szeméttelep szomszédságában levő nyomornegyed rászorulóinak is. „A téli ünnepek alkalmával a szegényeknek való ételosztásban segédkeztek az Élet Autizmussal Egyesület fiataljai, A Szent László Bentlakás diákjai, valamint a Jersey-i Beaulieu Római Katolikus Lányiskola diákjai is” – tudtuk meg a referenstől.

A váradi hajléktalanszálló Fotó: Csikos Rolland

A váradi hajléktalanszálló
Fotó: Csikos Rolland

A konyha működtetésének természetesen anyagi vonzatai is vannak. „A szeretetszolgálat ezen alapvető része nem valósulhatna meg belföldi és külföldi támogatók nagylelkű hozzájárulása nélkül. A szegénykonyha rendszeresen kap és vár élelmiszer-adományokat (szezonális zöldségeket, gyümölcsöket) a vidéki parókiáktól. Emellett konzervekkel, befőttekkel és tartósélelmiszerekkel jelentős támogatások érkeztek Németországból, Hollandiából és Ausztriából is” – mondta Szombati-Gille Tamás, akitől azt is megtudtuk, hogy a Caritas konyhájáénak catering-szolgáltatása is, napi 20–25 előfizetővel. A 0742/093-019-es telefonszámon bárki ebédet rendelhet a konyháról, melyet a Caritas munkatársai szükség esetén házhoz szállítanak. A menüterv és további információk a www.caritascatolica-oradea.ro weboldalán találhatók.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerültnek ezen a télen nem voltak úgynevezett utcai akciói, ők más módon segítik a rászorulókat, tudtuk meg Vincze Judit missziói előadótól. A Diakónia Keresztyén Alapítványnak például házi idősgondozói szolgálata van nemcsak a megyénkben, hanem szilágysági munkaponttal is működnek. Az azonos nevű, kolozsvári alapítvánnyal együtt részt vesznek a roma afterschool-programban, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban pedig szociális napközit működtetnek a hátrányos helyzetű családok gyermekeinek.

Fried Noémi Lujza