Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sass Kálmán-szobrot avattak Érmihályfalván

A reformáció 500 éves jubileuma részeként került felavatásra az 1956-os mártír lelkész büsztje, amelyet a vasárnap délelőtti istentisztelet után lepleztek le a református templomkertben.

Az Érmihályfalván két évtizedig szolgáló Sass Kálmán lelkipásztort a kommunista rendszer aláaknázásának és megdöntésének vádjával 1958-ban végezte ki az akkori román államhatalom. Tulajdonképpeni rehabilitációjának mind a mai napig nem adott helyt a legfelső bíróság (sem), bár a család ez ügyben huszonhárom pert folytatott eddig a román állammal.

Lezsák Sándor ünnepi beszéde

Lezsák Sándor ünnepi beszéde

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Érmihályfalván járt Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, aki ígéretet tett a helyi közösségnek egy Sass Kálmán-szobor kivitelezésének költségeire. Az ígéretet tett követte, így ebben az esztendőben a Lakiteleki Népfőiskola Alapítványon keresztül, illetve a Magyar Kormány és az Országgyűlés támogatásával a templomkertben méltó helyére került a mártír lelkész bronzba öntött mellszobra, amely Lantos Györgyi Csongrád megyei szobrászművész munkája.

A büsztöt Lezsák Sándor és dr. Sass Huba, a mártír lelkész fia leplezte le.

A templomi szertartáson Dénes István Lukács élesdi lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület generális direktora hirdette az igét.

Több illusztris vendég mellett magánemberként és a Sass család tagjaként jelen volt Fazekas Sándor magyar földművelésügyi miniszter is.

Az eseményen több százan vettek részt az Érmellékről, a Partium több településéről, valamint a határon túlról is.

A helyi elöljáróság nem képviseltette magát.

Sütő Éva