Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sárgaságveszély a váradi kórházakban?

Tegnap, július 28-án volt a Hepatitisz Elleni Küzdelem Világnapja, s ebből az alkalomból a Bihar Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetősége, illetve járványügyi szekértők sajtótájékoztatón beszéltek a megyére és az országra vonatkozó sárgaságos megbetegedések számáról, illetve a fertőzésveszélyről.

Zoia Bitea, a DSP aligazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Mariana Fericean, a fertőző betegségek specialistája beszélt a Bihar megyében előforduló sárgaságos megbetegedésekről. Az ismertetett statisztikákra a megye egészségügyi illetékesei sajnálatos módon nem lehetnek büszkék, ugyanis Bihar a második országos szinten a hepatitisz fertőzések gyakoriságát illetően. A sárgaságnak (fertőző májgyulladás) három csoportja ismeretese, az A, B és C típusú hepatitisz. A tavalyi egészségügyi kimutatásokat tekintve megállapítható, hogy az A típusú fertőző májgyulladás zömmel az 5 és 14 év közötti gyerekek körében terjedt el, míg a B és C típusú fertőzések a felnőtt lakosság körében. Ez logikus is, hiszen a két utóbbi sárgaságtípus nemi úton is terjed, jelenetős veszélyforrást jelentve ezzel azoknak, akik nem megfelelő elővigyázatossággal élnek szexuális életet.

sargasagveszely1

Szó esett a megelőzési módokról, így a sajtótájékoztatón jelen levő orvosok beszéltek a higiéniai követelmények betartásáról, az élelmiszerbiztonsági szabályokról, azonban lehetetlen volt nem felfigyelni arra a fertőzésveszélyre, melynek sajnos az átlagember önhibáján kívül ki van téve úgy, mint a sebészeti beavatkozások, fogorvosi kezelések, vérátömlesztés, dialízis stb. Az ismertetett megyei kimutatásokból ugyanis egyértelműen kiderült, hogy a hepatitisz B és C típusával többen a váradi kórházakban fertőződtek meg a fennebb felsorolt orvosi beavatkozások során. Újságírói kérdésre, hogy történetesen melyik kórházban történtek hasonló megfertőződések, pontos választ nem kaptunk, de arra lehetet következtetni, hogy a megyei és a városi kórházban jegyeztek olyan eseteket az elmúlt időszakban, mikor a páciens egy enyhébb bajjal feküdt be, és sajnálatos módon B vagy C típusú fertőző májgyulladással jött ki. A DSP vezetői elmondták, ez nemcsak a hazai, hanem a világ valamennyi kórházában létező probléma, és remélhetően a járványügyi szakemberek segítségével, illetve az orvosi műszerek, vérkészítmények sterilitásának szigorúbb ellenőrzésével ez a rizikófaktor lassan visszaszorul.

Summa summarum, a tegnapi sajtótájékoztatón kiderült, hogy a Bihar megyei közegészségügyi és járványmegelőző szakemberek egyáltalán nem elégedettek a megyében tapasztalt hepatitisz-helyzettel.

Szőke Mária