Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sárgaságjárvány Bihar megyében

Székelyhídi olvasók jelezték, hogy az érmelléki kisvárosban még mindig sok a sárgaságos megbetegedés, sokan százakról beszélnek.

A Petőfi Sándor Elméleti Líceumban minimális a fertőzésveszély

A Petőfi Sándor Elméleti Líceumban minimális a fertőzésveszély

Utoljára december elején érdeklődtünk Cservid Levente iskolaigazgatótól, hogy mi a helyzet a székelyhídi és a hozzá tartozó települések tanintézeteiben. Az intézmény vezetője akkor arról számolt be, hogy öt gyermeket kezeltek a városban, Csokalyon pedig egyet, de a háziorvosok, illetve az iskolai intézmény keretében működő orvosi rendelő minden gyanús gyermek esetében vizeletmintát vesz, hogy megfékezzék az esetleges továbbterjedést, mindamellett, hogy a Bihar Megyei Közegészségügyi Hatóság is fertőtlenített minden olyan épületben, ahol oktatás zajlik.

A Székelyhídról érkezett jelzés kapcsán ezúttal Béres Csaba polgármestert kértük meg, nyilatkozzon a január közepére kialakult a helyzetről, illetve arról, milyen intézkedéseket foganatosítottak annak érdekében, hogy ellenőrzés alatt tarthassák a kór terjedését.

Béres elmondta, a megbetegedések száma valóban száz fölé emelkedett, a gócpontja továbbra is a székelyhídi cigánysoron található.

Több óvodát és elemi iskolát is be kellett zárniuk a napokban, mivel minden erőfeszítés és fertőtlenítés ellenére is tovább terjed a vírus, a fertőzésnek leginkább a kisiskolások és óvodások vannak kitéve. A középiskolásoknál van a legkevesebb érintett.

A héten rendkívüli tanácsülést hívnak össze az ügyben, ugyanakkor a Bihar Megyei Közegészségügyi Hatóság is ismételten kijön a helyszínre, hogy közös stratégiát dolgozzanak ki a járványt megfékezendő. Hozzáfűzte: azok a szülők, akik aggódnak a megfertőződés lehetősége miatt, akár otthon is tarthatják egy-két hétig a kisebb gyermekeket, ha ez nagyobb biztonságot nyújt számukra, bár ez nem a legmegfelelőbb megoldás, viszont garanciát sem tudnak vállalni semmire. Mindazonáltal igyekeznek úrrá lenni a helyzeten, bevetve minden lehetséges eszközt és módszert a járvány megállítására – biztosított a polgármester.

Sütő Éva