Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sárga taxi, fehér taxi

Úgy tűnik, a nagyváradi polgármesternek nem kedvence az Amerikából begyűrűzött taxi-divat, a híres sárga taxi, ugyanis mint kiderült a megyeszékhely taxijait tíz éven belül le kell cserélni, egytől-egyig fehér színűekre. Pár évvel ezelőtt, mikor a váradi önkormányzat eldöntötte, hogy egységesítik a város taxijainak színét, a sárgát választották, azzal érvelve, hogy a sárga taxi az tulajdonképpen a civilizált utasszállítás jelképe. Az illetékesek azonban elfelejtették, hogy a balkáni lelemény és a nyugatmajmoló „civilizáltság” nem mindig férnek össze, ugyanis nálunk a sárga taxik sem lettek egészen sárgák, mivel a legtöbb esetben a kocsiknak csak a felső részét festették át a taxisok. Hogy ez a részleges megsárgulás mennyire tette az addigiaknál „civilizáltabbá” a váradi taxival való közlekedést, azt természetesen itt és most nem tudjuk megmondani. Az viszont már tény, hogy a taxisszabályzat módosítása a városi tanács elé kerül, s minden bizonnyal meg is szavazzák. Közvita is volt erről a közelmúltban, melyen a váradi hat taxitársaságból három képviseltette magát, s valamennyien úgy vélték, semmi kifogásuk nincs az ellen, hogy a taxivállalatok gépkocsiállományát fokozatosan lecseréljék tiszta fehér autókra.

sarga taxi

A taxisszabályzat módosítási javaslata konkrétan úgy szól, hogy a most taxiként üzemelő autók ezután is a jelenlegi színükkel közlekedhetnek továbbra is taxiként, de a módosítás elfogadásától kezdve már csak teljesen fehér színű autót lehet taxiként bejegyeztetni Nagyváradon. Így a tervek szerint tíz esztendő alatt az összes váradi taxi fehér lesz. Kérdésünkre az önkormányzat sajtóosztályán át a város vezetői azt felelték, nemcsak esztétikai szempontból választották a fehér színű autókat taxizásra, hanem azért is, mert a legtöbb taxi Váradon Dacia Logan márkájú személygépkocsi, s ebből az autótípusból amúgy is fehéret gyártanak legtöbbet, így nem okoz majd gondot a beszerzése.

SZ. M.