Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sályiban is emlékeztek Szacsvayra

A biharsályi magyar közösség tegnap emlékezett meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról, valamint annak kiemelkedő helyi alakjáról, Szacsvay Imréről. A mártír országgyűlési jegyző a településsel szomszédos Kisürögdön látta meg a napvilágot, ám a biharsályi római katolikus templomban lett megkeresztelve és ugyanitt anyakönyvezték.

Salyiban

A maroknyi magyarság ünneplőbe öltözve érkezett a kora délutáni harangszóra. A sályi római katolikus templom mögött néhány éve felállított Szacsvay Imre-mellszobor előtt a mártírról elnevezett nagyváradi iskola igazgatója, Pásztor Gabriella köszöntötte a megjelenteket, majd az alma mater néhány diákja előadta azt a rövid műsort, amit a váradi publikum is láthatott a Körös-parti szobornál március 15-én.

A diákok előadása után ifj. Bajó János, a nagyürögdi (Nojorid) tanács egyetlen magyar tagja üdvözölte az ünneplőket, majd pedig Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke szólt. Felelevenítette, 25 évvel ezelőtt a váradi Szacsvay-szobrot ki kellett szabadítani a bokrok fogságából, nemrég pedig sikerült teljesen felújíttatni, Biharsályiban pedig szobrot állítani a mártír országgyűlési jegyzőnek. Az ünnepi megemlékezés koszorúzással ért véget.

Virágvasárnap lévén a templomban ökumenikus szentmisén vettek részt a hívek. Fügedy Antal Levente római katolikus plébános és Szakács Zoltán református tiszteletes hirdette Isten igéjét. (borsi)