Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Rozsdás gejzír, koszos csapvíz

Több olvasónk jelezte tegnap, hogy furcsa „természeti tüneménybe” botlottak tegnap a váradi nagypiaccal szemközti Billa bevásárlóközpont melletti parkolóban. Mintha csak egy barna, iszapos, rozsdás vizet bugyogó gejzír fakadt volna az aszfaltból a zavaros lével ellepve nemcsak a parkoló nagy részét, hanem a közeli utcákat is. De több belvárosi lakostól is kaptunk értesítést, miszerint valóságos lagúna-állapotok alakultak ki több helyen, igaz ezek egyáltalán nem olyan romantikusak, mint mondjuk a velencei vízisétányok, ugyanis a váradiaknak nem gondolán vagy csónakon, hanem a két lábon vagy személygépkocsival kell közlekedniük a vízzel ellepett helyeken. Ugyanekkor több panasz érkezett amiatt is, hogy a belváros nagy részén a csapból barnás-vöröses színű, zavaros víz folyik a csapokból, mely nemcsak ivásra, hanem főzésre és kézmosásra is alkalmatlan.

rozsdas 1

A „rozsdás gejzír” a nagypiaccal szemben az egész parkolót elárasztotta

Tegnap mi is szétnéztünk több olyan helyszínen, ahonnan hasonló panasz érkezett. Tény, hogy a nagypiaccal szemközti parkoló nyújtotta a legmeghökkentőbb látványt, itt ugyanis majdnem félméteres barna lé zubogott, melyen gyalogosan át sem lehetett kelni, de a kocsik kerekei is elmerültek benne. Való igaz, azok az olvasóink, akik „rozsdás gejzírnek” nevezték ezt a furcsaságot, nem is találhattak volna erre megfelelőbb hasonlatot. A környező utcákat is ellepte a víz, később az eső is eleredt, így már nem lehetett megkülönböztetni, hogy lentről vagy fentről ázik-e jobban az úttest. A környező élelmiszerboltokban pedig tegnap jóval több ásványvizet adtak el, de most nem a kánikula miatt, hanem azért, mert ivóvíz helyett koszos, rozsdás lé csorgott a csapokból.

Megkerestük a Nagyváradi Vízművek sajtóosztályát, és Tripa Pap Renáta sajtószóvivő elmondta, két napja a vízművek alkalmazottai mossák a városban a csöveket, ennek tudható be mind a fura „gejzír”, mind a zavaros csapvíz. Azt is megtudtuk, hogy a vízművek illetékesei felmérték a terepet, s úgy vélték, ezeknek a munkálatoknak (azaz a csőmosásnak) nem lesz semmi kellemetlen hozadéka azon kívül, hogy több utcában folyni fog egy ideig a víz.

A gusztustalan és ihatatlan csapvízzel bizonyára nem számoltak. A sajtószóvivő azt is elmondta, a tervek szerint a mai nap folyamán (azaz csütörtökön) befejezik a csövek átmosását, s ezt követően remélhetőleg helyre áll a rend.

Sz. M.