Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Rovarirtóval szennyezett élelmiszerek

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) múlt héten közzé tett jelentése szerint az európai boltokban kapható élelmiszerek jelentős hányada rovarirtószer-maradványokat tartalmaz. A hatóság harminc európai (de nem csak uniós) országban összesen 84 341 élelmiszerből vett mintát, a vizsgálat pedig ezek 97,2%-ánál mutatta ki a rovarirtó szerek jelenlétét.

rovarirtoval HA FER

Az EFSA jelentése szerint a szennyezett élelmiszerek egyharmada importáru, vagyis más kontinensről származik. A szakemberek mégis azt állítják, hogy az európai lakosságnak nincs miért aggódnia, hiszen ugyanez a tanulmány bizonyította azt is, hogy az élelmiszerekben talált vegyi anyagok a vizsgált minták legnagyobb részénél nem haladták meg az uniós szabványok által engedélyezett, illetve fogyaszthatónak minősítő arányt. A rovarirtó szerek csupán az esetek 5,6 százalékában haladták meg az EU-ban engedélyezett határértékeket.

A vizsgálat olyan termékekre terjedt ki, mint a padlizsán, banán, brokkoli, olívaolaj, narancslé, zöldborsó, paprika, szőlő, valamint gabonakészítmények, vaj és tojás. A vizsgálat kimutatta, hogy a legszennyezettebb kereskedelmi forgalmazásban levő növény a banán, a szőlő és a paprika. A tanulmány Romániára is kiterjedt. Országunkban 623 különböző élelmiszert vizsgált a nemzetközi hatóság.

Sz. G. T.