Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Rossz szokások, de egészségesek

Mindannyiunknak vannak rossz szokásaink, amelyekről folyton le akarunk szokni, pedig egyikük-másikuk igencsak egészséges…

  • A káromkodás: ha a kalapáccsal a szeg helyett az ujjunkra csapunk, hajlamosak vagyunk igen cifrákat mondani, és nem véletlenül. Angol kutatók szerint ugyanis a káromkodás növeli a fájdalomtűrő képességünket. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy ez az érzelemkitörés ugyanúgy hat, mint a veszélyre adott természetes reakció, a menekülési ösztön, amely fájdalomcsökkentő, endorfin hormonokat szabadít fel.

rossz 2

  • A rendetlenség: ha reggelente nem vetjük be az ágyunkat, azzal csak jót teszünk – főként, ha allergiásak vagyunk. Ugyanis egy átlagos ágyban mintegy 1,5 millió poratka – elhalt bőrrel táplálkozó apró rovar él, amelyek salakanyagai allergiás reakciókat és asztmát okozhatnak. De ezek az állatkák a meleg és nedves környezetet szeretik, ám, ha úgy hagyjuk az ágyneműt, ahogy kiszálltunk belőle, a nedvesség elpárolog és az atkák kiszáradnak.
  • A pletykálás: egy másik angol vizsgálat szerint a pletykálás jót tesz a közösségeknek. Már régóta ismert az a jelenség, hogy a pletyka az olyan állati közösség-összetartó tevékenységek emberi megfelelője, mint például a majmoknál egymás tetvészése. De egy újabb kutatás arra is rámutatott, hogy ezen a módon, a személyes rossz tapasztalatok kicserélésével a közösség perifériájára szoríthatja a csoportra nézve káros egyedeket.

rossz 1

  • A szellentés: A bélgázok csökkentik a rák kockázatát. A bélgáz „szaganyaga” a hidrogénszulfid, ami akkor keletkezik, amikor a bélrendszerünk baktériumai lebontják a bevitt táplálékot. De ezek az anyagok a sejtek legfontosabb részét, a mitokondriumot is védik. Innen ered a kénben gazdag és ezért „felfújós” ételek – brokkoli, káposzta, kelbimbó – régóta ismert hatása, hogy csökkentik a rák kockázatát.

Győri György