Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Rossz lenne Biharnak és Váradnak

A közigazgatási átszervezésről szóló törvénytervezet visszavonását kéri a bihari RMDSZ, mondta tegnap Cseke Attila képviselő, a szervezet elnöke Nagyváradon. Felidézte, hogy miért is érintené a megyét negatívan a jelenleg közvitán lévő törvénytervezet – Nagyvárad másodrendű fejlesztési pólus lenne, az úgynevezett szuperközségek egyike sincs az Érmelléken vagy a Hegyközben stb. –, és elmondta: csütörtökön írásos megkereséssel fordul a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Egyesülete (ALDE) Bihar megyei elnökeihez annak érdekében, hogy közösen kérjék a Románia közigazgatási átszervezéséről szóló törvénytervezet visszavonását. Cseke Attila azt is elmondta, fontosnak tartja a pártok egyhangú fellépését ez ügyben, de ha nincs rá hajlandóság, akkor a bihari RMDSZ egyedül is kéri a tervezet visszavonását.

rossz lenne

A történelmi városközpontok felújításáról szóló törvényt a PNL terjesztette be, és az RMDSZ módosító javaslataival együtt fogadták el azt, emlékeztetett Cseke Attila. Az egyik legfontosabb módosító javaslatot, mely szerint a felújítás költségeinek felét a helyi vagy a központi költségvetésből fedezzék, ő nyújtotta be, mivel az eredeti megfogalmazás szerint a költségek legtöbb 50 százalékát biztosították volna ezekből a forrásokból. A váradi önkormányzati képviselők elé szeptemberben kerül a történelmi városközpont felújításáról szóló javaslat, az RMDSZ-frakciónak pedig felhatalmazása van arra, hogy ezt támogassa, mondta a megyei elnök, aki hozzátette: várhatóan több olyan utcával is javasolnak majd a határozatba foglalásra, amelyekben felújítandó épületek vannak.

Kifogásolta Cseke Attila, hogy Sorin Buşe miniszter sem a Bihar Megyei Tanácsot, sem a kormánybiztosi hivatalt nem értesítette váradi látogatásáról. „Ennyit a szakértői kormány profizmusáról” – jegyezte meg.

A nagyobb baj az, hogy a közlekedési minisztériumban káosz van, ez abból is látszik, hogy a miniszter szombati, váradi látogatásakor azt nyilatkozta, hogy két héten belül megkezdik a munkát az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszán, később a minisztérium közleményt adott ki, mely szerint felbontják a kivitelezési szerződést. Már tavaly javasolta a szerződés felbontását, emlékeztetett Cseke Attila, amikor a 2015. szeptemberi határidőre nem készült el a megvalósíthatósági tanulmány, akkor azonban azt felelték, a szerződésbontással egy újabb évet vesztenének. A mostani szerződésbontással azonban nem egy, hanem két év lesz a késés, hiszen újabb közbeszerzési eljárást kell lefolytatni ahhoz, hogy elkezdődhessen a tényleges munka.

Fried Noémi Lujza