Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Roncsautó-program tizedszer

Tegnap hivatalosan is elindult a tizedik Roncsautó-program, melynek keretében 17 ezer értékjegyre lehet beváltani régi, kivénhedt autóinkat. Korodi Attila környezetvédelmi miniszter ugyanakkor elmondta, hogy akik környezetbarát gépkocsit vásárolnak, például hibrid fajtát, amely teljesíti az euro 6 normát, vagy amelynek 100 kilométeren a széndioxid kibocsájtása kisebb mint 100 gramm, 500 lej bónuszban részesülnek.

Roncsauto

„A légszennyezés a mai napig az egyik legnagyobb környezetszennyezési problémánk, és ehhez jelentős mértékben hozzájárul az autók által kibocsájtott széndioxid mennyisége. Tizedik alkalommal indítjuk hivalatosan útnak a Roncsautó-programot, amely révén segítséget nyújtunk az embereknek, hogy lecseréljék régi autójukat, és ezzel mintegy hozzájáruljanak a környezet- és légszennyezés csökkentéséhez” – fogalmazott Korodi Attila környezetvédelmi miniszter tegnap Bukarestben, az Ateneum melletti parkolóban tartott sajtótájékoztatóján. A tárcavezető elmondta, azért esett a választása a város egyik legzsúfoltabb csomópontjára, hogy ezzel is érzékeltesse, milyen sokan használunk autót a mindennapjainkban. A továbbiakban ismertette az ez évi Roncsautó-program újdonságait. Az egyik az, hogy az eddigi tíz évhez képest, most már a nyolc éves autókat is le lehet cserélni. Újdonság az is, hogy elég a gépjárműgyártóknál, importőröknél jelentkezni, valamint az, hogy az értékjegyek elektronikusak. A Környezetvédelmi Alap a március 24–31. időszakban 87 márkakereskedőt vett fel a rendszerbe, ez megközelítőleg 230 munkapontot jelent az ország egész területén.

Korodi kitért arra, hogy a gépjárműpark felújítását célzó programot idén is a Környezetvédelmi Alap forrásaiból finanszírozzák. „17 ezer elektronikus értékjegyet készítettünk elő” – mondta – „ami azt jelenti, hogy ha ezek elfogynak, 17 ezer régi autót helyettesítettünk be újjal”. A program szánt keretösszeg 119 ezer lej, és egy elektronikus voucher értéke 6500 lej. Azok, akik környezetbarát gépkocsit vásárolnak, például hibrid fajtát, olyat, amely teljesíti az euro 6 normát, vagy amelynek 100 kilométeren a széndioxid kibocsájtása kisebb mint 100 gramm, 500 lej bónuszban részesülnek.

 

Mi a procedúra?

A legalább 8 éves vagy ennél régebbi autóval rendelkező romániai állampolgárnak április 8-tól kezdődően lehetősége nyílik kicserélni autóját egy újra. A tulaj dönti el, hogy milyen autót szeretne vásárolni. Ezután meg kell néznie a Környezetvédelmi Alap által jóváhagyott gépjárműgyártók, importőrök és forgalmazók listáját, jelentkeznie kell a gyártónál, hogy szeretné lecserélni autóját. Ekkor pontosítania kell, hogy szeretné-e az értékjegyet valakinek továbbítani. Ekkor a forgalmazó a PSIPAN 2014 elnevezésű adatbázisba bevezeti a lecserélendő autó, illetve a tulajdonos adatait, és kiállít egy beiratkozási bizonylatot. A Környezetvédelmi Alap öt munkanap alatt megvizsgálja, hogy a bevezetett adatok helyesek-e, amennyiben azok, a forgalmazó értesíti a tulajdonost, hogy vigye be régi autóját egy begyűjtő központba, ahonnan erről szintén bizonylatot kell kapnia. Fontos tudnivaló, hogy ha az autót nem viszi a tulajdonos el a begyűjtő központba az értesítést követő öt napon belül, akkor a korábban a forgalmazótól kapott beiratkozási bizonylat érvényét veszíti, és megkaphatja más. Ezután ismét az eladóhoz kell fordulnia, ott ki kell töltenie a részvételi dossziét, és azután 25 napon belül véglegesíteni kell az új autó megvásárlására vonatkozó szerződést, illetve ki kell fizetnie az előleget. A Környezetvédelmi Alap pedig a forgalmazónak utalja az elektronikus jegy értékét.

Bővebb információk a programról a www.afm.ro és a www.mmediu.ro honlapon találhatók, illetve a Környezetvédelmi Alap és a Környezetvédelmi Minisztérium közönségkapcsolatokkal foglalkozó irodájából kérhetőek.