Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Romlott étel a nejlondobozokban

A mai rohanó világban egyre többen fogyasztanak főtt ételt gyorsétkezdékből (főleg a munkanapokon), ahol nemcsak enni lehet, hanem házhoz is szállíttatni a napi menüt. Az úgynevezett „dobozból ebédelések” elterjedésével azonban egyre több a panasz nemcsak a szállítás, de nagyon sok esetben az étel minősége miatt is. Az elmúlt időszakban Nagyváradon is több olyan esetről hallottunk, amikor az ismert gyorsétkezdék silány minőségű vagy éppen romlott ételt árultak. A tapasztalat azonban azt mutatja, az élelmiszerbiztonsági hatóságok többnyire csak olyankor avatkoznak közbe, ha már megtörtént a baj, s megbetegedések voltak a romlott ennivaló miatt.

Ismeretlen eredetű összetevők egy házhoz szállított gyrosban, az étel állaga egyáltalán nem bizalomgerjesztő

Ismeretlen eredetű összetevők egy házhoz szállított gyrosban, az étel állaga egyáltalán nem bizalomgerjesztő

Pár napja egy váradi olvasónk jelezte, hogy romlott készételt vásárolt az egyik ismert belvárosi kifőzdéből. Csak odahaza derült ki, hogy a műanyag dobozba csomagolt krumplipürének bizony érett szaga van. Kukába került. A nagyobb gyorsétkezdék, kifőzdék a közösségi portálokon is reklámozzák magukat, s átbogarászva a véleményeket, bizony sok olyan panaszra bukkanhatunk, ami fogyasztóvédők után kiált. Olvasónk érdeklődésére utánanéztünk annak, hogyan, miképpen lehet panaszt tenni, ha hasonló kellemetlenségek történnek velünk.

A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség Bihar megyei területi irodájának vezetőjétől, Cătălin Gianni Burától tegnap megtudtuk, hogy azokban az esetekben, amikor főtt vagy sült étel miatt akarnak a polgárok panaszt tenni (bár ezt megtehetik a fogyasztóvédelmi felügyelőségen is), hatékonyabb, ha egyenesen a nagyváradi tisztiorvosi szolgálatot keresik meg. Az érvényben levő élelmiszer-biztonsági törvények szerint ugyanis a fogyasztóvédőknek is a megyei állategészségügyi igazgatósághoz kell továbbítaniuk a panaszokat, ugyanis csak ott rendelkeznek olyan laboratóriummal, ahol meg tudják vizsgálni a kérdéses, gyanús ennivalókat.

A romlott fokhagymaszószt egy kiszállított ebéd mellé vitték ki

A romlott fokhagymaszószt egy kiszállított ebéd mellé vitték ki

A szabályzat elég kacifántos. Hiába viszi vagy rendeli haza a fogyasztó a romlottnak vélt ételt, ebből az egészségügyi hatóságok csak nagyon egyedi esetekben vesznek mintát, még akkor is, ha nyilvánvaló, hogy az étel romlott. A törvény értelmében ugyanis csak onnan lehet ételmintát vinni bevizsgálásra, ahol az készül. A kifőzdéknek ezért kötelező minden elkészített ételből 48 órán át mintát tartaniuk a hűtőszekrényükben, s a tisztiorvosi szolgálat ezeket a mintákat vizsgálja be panasz esetén. A fogyasztóvédelmi felügyelő elmondta, mivel nem lehet ellenőrizni, hogy a panaszos milyen körülmények között tárolta az ételt, ezért az előírások nem engedik meg, hogy abból vegyenek mintát, hiszen előfordulhat, hogy nem a vendéglátó-ipari egység hibájából romlott meg, hanem a helytelen tárolás miatt. Mindenesetre, ha romlott ételt vásárolunk, rendelünk, tanácsos, ha rögtön értesítjük a tisztiorvosi szolgálatot, ugyanis ők azonnal „le tudnak csapni” a romlott ételt forgalmazóra, s amennyiben ebből a vendéglőben nincs kötelező minta, úgy súlyos bírságra számíthatnak az ennivaló forgalmazói.

Nagyváradon a Ion Bogdan utca 37. szám alatt levő tisztiorvosi kirendeltségen lehet panaszt tenni személyesen vagy a 0259/266-141-es telefonszámon.

Szőke Mária