Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Romantikus zeneszerzők művei a filharmóniában

Franz Schubert (1797–1828) osztrák, Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847) német és Charles Camille Saint-Saëns (1835–1921) francia zeneszerzők egy-egy romantikus darabját hallhatja ma este a Nagyváradi Állami Filharmónia közönsége.

Leonard Dumitriu és Vlad Răceu

Leonard Dumitriu és Vlad Răceu

Ma 19 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében bemutatásra kerülő három zenemű a korai romantika világát idézi meg a színpadon: Schubert Rosamunda-nyitányának, Mendelssohn-Bartholdy e-moll hegedűversenyének, op. 64, valamint Saint-Saëns A-dúr szimfóniájának dallamai csendülnek fel. A zenekar és a meghívott szólista, a szatmárnémeti születésű Vlad Răceu hegedűművész karmestere ez alkalommal Leonard Dumitriu, akik első alkalommal lépnek fel együtt, jóllehet mindketten több alkalommal is megfordultak és játszottak már Nagyváradon.

Leonard Dumitriu azt mondta, hogy a nagyközönség számára közösen összeállított program két ismert és közkedvelt darabot állít egymás mellé: Schubert Rosamunda-nyitányát és Nagyváradon premierként Saint-Saëns A-dúr szimfóniáját, amelyet 15 évesen alkotott a zeneszerző „Haydn szellős, finom modorát véve alapul”. Mendelssohn-Bartholdy e-moll hegedűversenyét Dumitriu a hegedűre írt művek egyik legnagyobb alkotásának nevezte, amelyet 1986-ban volt alkalma először játszani Bákóban, Cristina Anghelescu közreműködésével, míg Vlad Răceu, a Kolozsvári „Gheorghe Dima” Zeneakadémia tanársegédje és a „Transilvania” Állami Filharmónia hegedűse azt nyilatkozta, hogy egy számára is kedves darabról van szó, amelyet doktori dolgozatában vizsgált.

A meghívottak ugyanakkor kifejezték örömüket, hogy újra Nagyváradon játszhatnak, az ország egyik legjobb és leghomogénebb zenekarával, amely európai szintű zenészei révén bárhol megállja a helyét.

Szamos Mariann