Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Románia legnagyobb fotográfiai szalonja Nagyváradon

December 7-én, csütörtökön nyílt meg a Nagyváradi Állami Filharmónia előcsarnokában az a fotográfiai tárlat, melyen az első alkalommal megrendezett Varadinum Fotóművészeti Szalon díjnyertes képeiből állítottak ki. A megnyitón a jelenlévő díjazottak átvehették megérdemelt jutalmaikat is.

Adela Lia Rusu, Graham Cashell, Antonia Pop és Ovi D. Pop

Adela Lia Rusu, Graham Cashell, Antonia Pop és Ovi D. Pop

Az Ovi D. Pop és Adela Lia Rusu által alapított Varadinum Fotóklub szervezésében megrendezett nemzetközi fotográfiai szalon a világ számos országából vonzotta az elismert fotóművészeket, akik maximum 16 képpel és 4 kategóriában (Open Color, Open Mono, People, Nud) nevezhettek be a versenyre.

A november közepén lezárult szalon 58 ország 535 jelentkezőjének 6764 alkotásával Románia valaha rendezett legnagyobb fotográfiai szalonjává nőtte ki magát, olyan országok, fotóklubok és tagjaik neveivel fémjelezve a rendezvényt, mint például Ausztrália, Lengyelország, Törökország, Irán, Katar, Kuvait, Oroszország, Kína, India, Vietnám, Görögország, Németország, Spanyolország, Portugália, Anglia, Írország, Olaszország, Szerbia, Szlovénia.

romania legnagyobb 3

A megnyitón Ovi D. Pop, Adela Lia Rusu és Meleg Vilmos, a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. A szervezők elsősorban azt emelték ki a szalon megrendezésével kapcsolatban, hogy minőséget akartak, amely a helyi zsűrizés és a zsűri nemzetközi jellege, illetve a megszerzett védnökségek – FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique), a GPU (Global Photographic Union), a PSA (Photographic Society of America) és az AAFR (Asociaţia Artiştilor Fotografi din România) – révén sikerült is. A szervezők különösen fontosnak tartották azt is, hogy „a Varadinum nevet viselő szalon és az átadott, a váradi várat megörökítő medálok elviszik Nagyvárad hírét a világ részeibe, és a fotográfia közös szenvedélye révén barátokat szereznek a városnak.” – fogalmazott Adela Rusu.

romania legnagyobb 2

A megnyitót díjátadó követte, melyen jelen volt a két kategóriában is nyertes, írországi Graham Cashell, aki 15 elfogadott munkája révén a Best Author (Legjobb Szerző) díjat is átvehette, és akinek köszönő beszédét Antonia Pop, a Partiumi Keresztény Egyetem tanára tolmácsolta.

A délután kellemes hangulatáról Florin Ganea baritonénekes gondoskodott, akit Bódis Ádám kísért zongorán.

A kiállítás anyagából katalógus is készült, amelyet meg lehet vásárolni.

Szamos Mariann