Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Románia felel a határ menti együttműködésért

Az egyik legjelentősebb forrásnak bizonyultak határ menti uniós pályázatok a civil szervezetek és az önkormányzatok számára. A 2013–2020-as európai uniós költségvetési időszakban új helyzet állt elő: Orbán Viktor és Victor Ponta kormánya megállapodott, hogy Magyarországról Romániába kerül a pályázati rendszer. Szabó Ödön parlamenti képviselőt kérdeztük a fejleményekről és a kiírásokról.

Romania felel - Szabo Odon

Szabó Ödön parlamenti képviselő az elmúlt tíz évben mint megyei önkormányzati képviselő a döntéshozók közé tartozott. Elmondta, ennek a határ menti együttműködésnek köszönhetően valósult meg például a Bagamér–Érsemjén, Vizesgyán–Körösnagyharsány határon átívelő út, de ugyancsak ezen kiírásokban nyertek forrást az ottományi kastély teljes, valamint a diószegi Zichy-kúria részleges felújítására, továbbá inkubátorház épült Székelyhídon és Réven, környezetvédelmi tájékoztató központ Szalacson, Semjénben, Székelyhídon, Fugyivásárhelyen és Alsólugason, sőt ebből a pénzből újul meg a váradújvárosi református, a várban pedig a katolikus templom is.

„Se szeri, se száma azon ötleteknek, amelyek az úgynevezett Hu–Ro finanszírozásból váltak valóra” – mondja szabó Ödön, aki emlékeztetett, egyetemek kutatásai, kórházak fejlesztései jöttek létre a Hu–Ro program keretében.

Szabó Ödön képviselői tisztsége miatt már nem engedi meg, hogy a következő időszakban is ott legyen a nyolcmegyés program döntéshozó testületében, de a román–magyar baráti parlamenti bizottság tagjaként felügyelte a tárgyalásokat, amelyek megelőzték a kiírásokat. „Ez egy új helyzet. Az új kereteket a nyolc megyei önkormányzat a két országgal közösen alakítja ki. „Nem volt felhőtlen tárgyalás a két ország között, a végén a magyar kormány engedett, így az irányító hatóság és a végén a szakmai titkárság is Romániába került. Remélem, majdan a működés során az én általam is felvetett aggályokat sikerül megcáfolni a román közigazgatásnak” – tudatta a képvislő.

„Most úgy tűnik, a nagy pályázatok kerültek előtérbe, ami azt jelenti, hogy a nyolc határ menti megye (Magyarországon: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád; Romániában: Szatmár, Bihar, Arad, Temes) nyolc nagy beruházása valósul meg, ami nyilván lehet presztízspályázat is, félő azonban, hogy ennek a döntésnek köszönhetően a forrás fele – ha nem jó a tervezés – nem határ menti együttműködést és célt szolgáló ötletként valósul majd meg – véli Szabó Ödön. – Körülbelül 240 millió euró van összesen hét évre, ebből úgy néz ki, a nyolc megye fejenként 12 millió eurónyi összeget költhet egy nagy pályázatra, ami nagyjából a teljes forrás felét jelenti, hisz ehhez jön a nemzeti és a megyei önrész is. Az előző időszakban ilyen méretű pályázatot egyszerűen nem lehetett leadni, a maximális érték hatmillió euró volt a közös infrastrukturális beruházásoknál, elsősorban közutaknál és bicikliutaknál. Ezen határt érte el például a Nagyvárad–Berettyóújfalu kerékpárút, melynek köszönhetően a városon belüli hálózat is nagyot bővült, egyébként az ötlet az RMDSZ-es önkormányzati képviselőinktől származott annak idején. Biró Rozália és Delorean Gyula dolgozott sokat érte.”

„Az én részemről azt tartottam mindig is szerencsének, ha a határ menti román–magyar kapcsolatok sokszínűek, sok pályázat jön létre, sok projekt valósul meg, közepes vagy akár kisebb, önkormányzati, civil vagy tudományos műhelyek kapcsolódnak össze. A nagy beruházásokat szerintem a többi uniós forrásból kellene megvalósítani. Ez a döntés azonban ma úgy tűnik, végleges, és ez rossz hír azoknak, akik ide terveztek pályázatot, de még inkább azok számára, akik az előző ciklusban a határ menti kérdésekre szakosodtak, hisz nyilván most a kevesebb forrás kevesebb megvalósuló ötletet fog jelenteni. A román intézményi rendszer egyértelműen ezt a döntést akarta, mert egy tízmillió eurós pályázattal is szinte ugyanannyi gond van, mint egy ötszázezressel. Így akarták valószínűleg az adminisztrációs terheiket csökkenteni. Ez azonban véleményem szerint az Unió általi határ menti programokra vonatkozó alapcélok háttérbe szorulásával, fakulásával jár” – magyarázta Szabó Ödön.

A Bihar megyei parlamenti képviselő ugyanakkor elmondta, nemsokára elindulhat a kiírás, most még a személyzeti kérdéseket próbálják megoldani. „Én minden változás, nehézség, fenntartás ellenére arra biztatok mindenkit, hogy készüljön és a jó ötletet, jól elkészített pályázatot mindenképp adja le” – zárta összefoglalóját a politikus.

Bihari Árpád