Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Románia első szpeoturisztikai hálózata

Az Európai Unió és Svájc anyagi támogatásával, 84 387 svájci frank értékű beruházás indult tavaly februárban, a Király-erdő hegyeiben, azzal a céllal, hogy a térség tíz barlangja turisztikai hálózatban összekötve váljék látogathatóvá a kalandos szabadidő-eltöltést kedvelők számára.

Andrei Ács és Paul Iacobaş

Andrei Ács és Paul Iacobaş

Az Országos Turisztikai Információs és Fejlesztési Központ (CNIPT) Bihar megyei szervezetének nagyváradi székhelyén, a Kazinczy Ferenc (Patrioţilor) utca 2 szám alatt, a Bihar Megyei Védett Területek Hosszú Távú Fejlesztési Központja (CAPDD) képviseletében Paul Iacobaş, a központ vezetője és Andrei Ács programkoordinátor számolt be a nemrég lezárt projektről.

A „Románia első barlangturisztikai hálózata – a karsztikus örökség tartós értékesítésének modellje” címmel kivitelezett projekt kiértékeléseként Andrei Ács foglalta össze azokat a tudnivalókat, amelyek a megvalósításhoz elengedhetetlenül szükségesek voltak.

A turisztikai céllal megnyitott tíz barlang esetében – Vântului, Bătrânului, Ciur Ponor, Craiului, Doboş, Gălăşeni, Gruieţului, Hârtopul Bonchii, Moanei és Osoi – a konzerválás és az aktív védelem volt az elsődleges cél, hiszen a múlt század második felétől szabad bejárású földalatti úthálózatok közül ebből kifolyólag több is nagyon rossz állapotban volt. A különféle geológiai felméréseket geomorfológiai, paleontológiai és archeológiai vizsgálatok egészítették ki, és az elkészített tanulmányok a barlangok biotikus és abiotikus természeti környezetét is feltérképezték (fosszíliák, különféle gerinctelenek, denevérek).

A 20 kilométer hosszú, nem egybefüggő járatok mind a tíz barlang esetében egy-egy külön menedzselési tervvel rendelkeznek, és a lezárt biztonsági bejáratok mögött szigorú szabályok betartásával és egy képzett vezető követésével lehet majd közlekedni. A Király-erdő eme projektje számára, a barlangokhoz való hozzáférés kereteiért felelős Környezetvédelmi Minisztériumnak, a Szpeológiai Örökség Bizottsága révén kiadott rendelete most először teszi lehetővé Romániában a barlangturizmus szabályozását. Andrei Ács hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szóban forgó barlangturizmus nem az országban megszokott sokfős csapatoknak szól, hanem egy specializált turizmust jelent, amely a fizikai kihívásokat igénylő kalandvágyók számára állított össze szolgáltatáscsomagokat, 8, illetve maximum 12 fős csoportokban, kétóránkénti szünetekkel, és természetesen folyamatos megfigyeléssel, a biztonsági felszerelés biztosításával, illetve a szükséges mentőszolgálati beavatkozások terveinek kidolgozásával.

Paul Iacobaş elmondta, hogy a szolgáltatáscsomagok három nehézségi szint közötti válogatást követően vehetők majd igénybe: az első amolyan beavatás jellegű a barlangászattal ismerkedni vágyók számára, a második és harmadik pedig közepes nehézségű illetve komoly fizikai igénybevételt jelentő túrákat jelent. A belépők várhatóan 50 és 200 lej között alakulnak, egyelőre azonban a túravezetők folyamatos alkalmazása, a szálláshelyek biztosítása és a folyamatban lévő akkreditálás jelenti a fő perspektívát, a nemrég megjelent román és angol nyelvű (hamarosan magyar nyelven is hozzáférhető) brossúrák és képes albumok népszerűsítésével, amelyekhez a CNIPT Bihar megyei székhelyén, a nagyáradi várban, Élesden, Belényesben, Barátkán és Csarnóházán (Bulz) lehet hozzájutni.

A barlangok a tervek szerint ősztől lesznek látogathatóak, de túrákat már lehet indítani. Az érdeklődők a turisztikai operátoroknál jelentkezhetnek, a www.padureacraiului.ro oldalon.

Szamos Mariann