Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Románia első absztrakt művészeti kiállítása

Második alkalommal rendezik meg a European Music Open fesztivált Nagyváradon, amelynek megnyitó rendezvénye, Ingo Glass konkrét-geometrikus művészeti kiállítása, a római katolikus püspöki palotában kapott helyet.

Mihai Jurcă, Alexandru Badea, Ingo Glass, Aurel Chiriac és Böcskei László

Mihai Jurcă, Alexandru Badea, Ingo Glass, Aurel Chiriac és Böcskei László

A Körösvidéki Múzeum volt székhelyén, a nagyváradi római püspöki palota emeletének termeiben nyílt meg tegnap este Ingo Glass, a Temesvárról Németországba elszármazott szobrász, szakíró kiállítása, Románia első olyan tárlataként, amely a művész által is képviselt irányzat nemzetközileg ismert és elismert szobrászainak és festőinek alkotásaiból álló gyűjteményt mutat be.

Monique Francoise -  Hommage a Kassák

Monique Francoise -
Hommage a Kassák

A kiállítás megnyitóján jelen volt Alexandru Badea, a jelenleg Bécsben élő tenorénekes, a European Music Open fesztivál ötletgazdája, Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója, Böcskei László, római katolikus megyés püspök, valamint Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesület vezetője.

A tárlatra kíváncsiakat Alexandru Badea köszöntötte, majd Aurel Chiriac méltatta a kollekciót, amely az Európában született absztrakt (konkrét vagy nonfiguratív) művészetnek nevezett irányzat teljes fejlődési periódusát felöleli tárgyi alkotások szempontjából, tehát az avantgárdtól (huszadik század elejétől) a posztmodern (az 1960-as évektől) korig, illetve napjainkig. Az igazgató ugyanakkor kifejezte reményét arra, hogy a kiállítás európai visszhangot kap majd, és hogy támpontot ad Nagyvárad kulturális életében, valamint közölte, hogy a napokban megjelent egy katalógus is a kiállítás anyagáról, amelyhez a helyszínen lehet hozzájutni.

Ingo Glass, aki Kolozsváron végzett, és Constanin Brâncuşi szobrászművészetéről írta doktori dolgozatát, idén második kiállításával érkezett Nagyváradra, amely a mozgalom Európa-szerte ismert alkotóinak, Glass magángyűjteményében (ajándékozás és vásárlás útján szerzett) munkáit tárja a látogatók elé (mint például Svájc, Németország, Ausztria, Franciaország).

Böcskei László elsősorban köszönetet mondott a szervezőknek azért, hogy a püspökség is részt vállalhat a rendezvény lebonyolításában, és a közös együttműködést hídépítésnek nevezte, amely egy jövőbe mutató, örömteli lehetőség.

A kiállítás a fesztivál végéig, június 11-ig tekinthető meg.

 

Az absztrakt művészet a modern és posztmodern kor irányzata, amely a festészetben, szobrászatban és iparművészetben a saját stílus megtalálását szorgalmazza, olyan geometriai formák, színek és más képi eszközök segítségével, amelyek nem a valóság másolását, hanem egy leegyszerűsített művészeti alkotást eredményeznek.

Szamos Mariann