Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Román fogathajtó-bajnokság – Magyarországon

A román sporttörténetben rendhagyó helyszínnek számító pályán, a magyarországi Mezőhegyesen tartották a román fogathajtók nemzeti bajnokságának harmadik fordulóját.

fogathajto

A román lovasszövetség fogathajtó szakbizottsága azért döntött így, mert az utóbbi években annyira megfogyatkozott a romániai versenypályák száma, hogy az idei bajnokság megszervezése immár kétségessé vált.

Csak emlékeztetőül írjuk, hogy a fogathajtóverseny-szakértők szerint a Forma 1-es versenyek után a legköltségesebb sportág. Annak ellenére, hogy a fogathajtás a legsikeresebb Romániában a lovassportok közül (egyetlen olyan lovassport, ahol Románia az első 5 között szerepelt a világbajnokságon), a megyei tanácsok, valamint a bőkezű támogatók nem állnak sorban e sportág támogatásáért. Ez részben érthető is, hiszen egy verseny megszervezése nem kevés logisztikai és anyagi támogatást igényel. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy kb. 1 hétig szállást, élelmet, állatorvosi ellátást, patkolókovácsot, szíjgyártót és egyéb kisegítő személyzetet kell biztosítani a lovaknak, és a versenyzők elszállásolására és étkeztetésére is külön infrastruktúrát kell kiépíteni. Támogatók hiányában ezek a terhek egyre inkább a sportolókra hárulnak, akiknek a „sporttársaik” eltartása és felkészítése mellett ez még egyre nehezedő külön teher. Így hát az sem véletlen, hogy az eltűnő pályák mellett a bajnokságon résztvevők száma is csökkenőben van. A nemzeti pályák elvesztése sorában elég ha a paptamási, gyergyói, szentkirályi, szentgyörgyi és karcfalvi pályák megszűnésére gondolunk. A nemzetközi szintű cséffai (Céffa) pálya sem üzemel már 3 éve, a belső villongások miatt.

Így hát ma már csak két helyszín maradt a fogathajtók számára, Marosvásárhely, illetve a Beszterce-Naszód megyei Bethlen (amelyek a Romsilva tulajdonában vannak). Ez viszont nem elég ahhoz, hogy a bajnoksághoz szükséges négy fordulót lebonyolítsák. Ezért döntött a szakbizottság úgy, hogy a Nóniusz tenyészet közelében lévő sportbázist, Mezőhegyest keresik meg, és az itt rendezendő nemzetközi verseny keretében szervezik meg a román nemzeti bajnokság harmadik fordulóját. A mezőhegyesi fordulón 8 romániai fogat jelent meg (a nemzetközi versenynek számító mezőhegyesire sokkal szigorúbb elbírálás szerint engedik versenypályára a versenyzőket, mint a hazai bajnokságokon). A háromnapos megmérettetésen a fogathajtók még így is hozták a várt eredményeket.

A nemzeti bajnokság harmadik fordulójának számító mezőhegyesi versenyt az érköbölkúti Rákóczi Gergő nyerte, második helyen Pál Attila végzett, míg a harmadik helyezett az érköbölkúti Tulipán Sportegyesület versenyzője, Babó Kálmán lett. A versenyévadnak azonban még nincs vége, a három forduló után a bajnokságban Rákóczi Gergő vezet. A döntő fordulóra Marosvásárhelyen kerül sor szeptember 9-11-e között. A versenyszervezők nagy érdeklődésre számítanak, hiszen az idén 30 éves a romániai fogathajtás, 1986-ban a Maros megyei Tófalván szerveztek először fogathajtó versenyt, és azóta a sportág felfele ívelése töretlen. A versenyszervezők bíznak abban, hogy az ünneplés mellett sikerül majd megoldást találni arra, hogy a pillanatnyilag anyagi és szervezési gondokkal küszködő sportág továbbra is megmaradjon a világ élvonalában. Erre a biztosíték az a lelkes fiatal versenyzőcsapat, és a gondosan összeválogatott lóállomány, amivel pillanatnyilag ez a sportág rendelkezik.

 

Rákóczi Lajos
A Román Fogathajtó Szakbiztottság tagja