Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Roma nap volt a Nagyszalontai Speciális Iskolában

A romák nemzetközi napja alkalmából a nagyszalontai iskola hagyományához híven megrendezték a roma napot.

Felhasználva az elmúlt évek tapasztalatait, egy újabb sikeres rendezvény után vagyunk. Az előkészületek már napok óta foglalkoztatták az iskola tanárait és gyerekeit, mivel erre a napra vendégeket is vártunk. Nagyváradról érkezett a Magyar Speciális Iskolaközpont igazgatónője, Oláh Andrea egy gyermekcsoporttal, valamint nevelőikkel. Visszatérő vendégeink a Brabant Bihor Alapítvány vezetői, Hans és Ria van Casteren, valamint Jaap és Tiny Stoffels is megtiszteltek jelenlétükkel. Nyitott kapuk várták a szülőket és minden kedves érdeklődőt.

Romanap volt Nagyszalontan (2)

Számos érdekes tevékenység közül válogathattak a gyerekek. Kora reggel már sürgölődtek a kis kukták a tanár szakácsnők segítségével a bográcsosba való finomságok előkészületében, míg egy másik csoport a fánkdagasztásban munkálkodott. Reggel kezdődött a rendezvénysorozat, melyet Otohál Andrea, az iskola helyi képviselője nyitott meg, majd Darvasi Zoltán, az Arany János Emlékmúzeum igazgatója vezette be a hallgatóságot a cigányság történetébe. Ezután egy helyi roma muzsikus, „Ferkó” mutatta be a tudását. Közben a fánk is megsült, amit jóízűen fogyasztott a társaság. A roma szépségverseny nagy sikernek örvendett. A zsűri Oláh Andrea igazgatónő vezetésével hat szép leányzót rangsorolhatott, miután a versenyzők bemutatták tudásukat különböző területeken. Ezt követően gyerekcsoportok formálódtak a különböző műhelysarkok tevékenységeihez. Választani lehetett a tányérfestés, nyaklánckészítés, arcfestés és zenés mozgásos tevékenységek között. A nap fénypontja a gyermektánccsoport előadása volt, ami óriási sikert aratott. Lepedőre színes kézlenyomatokat készítettünk, ezzel tükrözve, hogy nem vagyunk egyformák, színes a világ, mégis így kerek. Az idő közben elkészült bográcsost jó étvággyal fogyasztották a jelenlevők.

Romanap volt Nagyszalontan (1)

A jelenlevők jól érezték magukat, nyíltan felvállalták, hogy romák és büszkék voltak származásukra. A pedagógusok által szervezett roma napi rendezvénysorozatunk célja a helyi roma közösség figyelmének felhívása saját identitására, a roma hagyományok megőrzésének és gyakorlásának fontosságára.

A tanári közösség nevében
Kovács Erzsébet Julianna, Rătean Imola, Otohál Andrea