Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Roma-migrációs konferenciát tartottak

Böcskei László római katolikus megyéspüspök, Kiss Károly, a Caritas Catolica ügyvezető igazgatója, Szabó Dániel, a Caritas roma-programjának koordinátora, valamint Jitaru Szél Antal romaügyért felelős plébános is részt vettek azon a romák európai kivándorlásával kapcsolatos, háromnapos nemzetközi konferencián, amelyet a görög-katolikus Caritas szervezett meg a nagyváradi Continental szállóban, a püspökkari konferencia és a német Renovabis támogatásával.

Az eseményen hét ország intézményeinek több mint hatvan képviselője vett részt, köztük belga, bosnyák, bulgár, német, olasz és magyar meghívottak. Előadásokat tartott és a munkacsoportok tevékenységében aktívan szerepet vállalt emellett a roma közösség több jeles képviselője is, akik első kézből számolhattak be a romák léthelyzetéről, illetve a közösség külső és belső problémáiról.

roma-migracios RU 2

Ahogy a szerdai megnyitón Monika Kleck, a Renovabis kéviselője hangsúlyozta, a konferenciától nem várják el, hogy önmagában megoldjon egy problémát, sokkal inkább az a célja, hogy a romaüggyel foglalkozó állami intézmények, illetve egyházi- és civil szervezetek képviselői megoszthassák egymással tapasztalataikat és párbeszéd révén irányvonalakat javasoljanak a roma-migráció nyomán felmerült szociális problémákra, amelyek immár európai szintűvé nőtték ki magukat.

Sz. G. T.